Post Top Ad

Post Top Ad

Custom Search

Selasa, 23 Jun 2015

9:01:00 PG

Diari Seorang Surirumah : Ubat Selesema



Assalam...
Selamat pagi.
Sudah mulakan kerja?
Surirumah awal-awal lagi dah punch card.
Cuma pagi ni Ikram terbangun sekali, dan nak tidurkan dia semula lepas subuh saya pun tertidur. Sedar-sedar Incik Suami dah hidupkan enjin nak pergi kerja.

Saya selesama, tapi tak demam dan sudah tentu malas nak pergi klinik. Baik gunakan bahan-bahan di rumah untuk dijadikan ubat. Lebih berkesan. Ada 2 ubat yang saya boleh sediakan. Satu sapu dan satu lagi minum. Malas nak buat ubat sapu, saya buat ubat minum.



Minum.
Segelas Air Suam
Satu Sudu Madu (guna sudu plastik tau)
Satu hirisan Lemon.
Satukan dan sedia untuk diminum.
Tindak balas dia, lepas tu tekak dan hidung yang tersumbat tu akan rasa lega.
Tak percaya? Cuba dulu.

Sapu
Bakar beberapa ulas bawang putih
Minyak Zaitun
Tumbuk dan masukkan minyak zaitun.
Then sapu kat belakang, dada dan leher sekali.
Saya sapu jugak kat tapak kaki.
Then rehatlah sekejap.
Pasti akan rasa perubahannya.

Ok?
Selamat mencuba!