Post Top Ad

Post Top Ad

Custom Search

Ahad, 9 Ogos 2015

Ogos 09, 2015

Diari seorang surirumah; homemade frozen popia

Assalam...
Selamat malam...
Ni kali ke 3 saya cuba tulis..
Guna tab samsung....
Susahnya nak taip, sebab asyik silap tekan je..
Okeh.. sebenarnya sebab dah lama tak guna tab nk untuk hapdet entri atau menulis cerita...
Lamakan... Saya cuti raya..
Rumah maya ni pun hampir bersawang dah....
Oowh.. bukan apa.. mood untuk berblog ke laut..
Raya sakan?
Tak jugak sebab balik kampung 3 hari je...
Okeh... okeh..
Malm ni saya juz nak share popia frozen yang saya buat je...
Senang sangat bagi orang yang tak berapa pandai masak ni...
Saya buat tiga jenis...
1. Jejari ketam cheese
2. Chicken sousage cheese
3. Popia sayur
Boleh dalam 7 plastik.. macam dalam gambar tu...
Cukup untuk 7 hari, sama ada untuk sarapan atau minum petang...
Ooppss.. satu lagi homemade aiskrim beras merah.. alaaa bubur beras pulut merah tu.. saya blender dan masukkn dalam aiskrim maker... nanti-nanti lain entri saya share ya... siap ngan gambar sekali.. tadi tak ingat nak amik gambar..
Popia yang saya buat ni senang je...
Beli jejari ketam, sausage ayam, cheese dan kulit popia...
Lepas tu gulung kulit popia bersama dengan jejari ketam dan cheese,
Sausage ayam dan cheese...
Taraa.... siap untuk disimpan atau goreng terus...
Satu lagi popia sayur..
Daging ayam hancur,
sebiji bawang besar dimayang halus,
kubis bulat
dan carrot.
Sedikit lada sulah dan garam..
Minyak zaitun..
Satukan bahan semua bahan di atas, masak dengan api kecil. Agak-agak dah masak, sejukkan kemudian gulung..
Taraaa... siap.
Sesiapa nak cuba selamat mencuba ya..
Selamat malam.

Featured