Mini cerpen : Kerna kau 2

"Menangis tidak akan menyelesaikan masalah dik. tetapi menangis digalakkan untuk melepaskan perasaan sedih dan hiba. Tetapi jangan keterlaluan. Jangan menangis beriya-iya kerana insan lain. Tetapi menangislah kerana takutkan Allah s.w.t. Menangislah kerana menyesali dosa-dosa kita lakukan selama ini." Kata-kata nasihat itu diluahkan oleh seorang wanita bersuara lembut yang menegurnya tadi. Dia telah mengambil tempat di sisinya.

Aimi diam. Kekecewaan dan kesedihan masih lagi bersesak di dalam hatinya. Membuatkan dia tidak mampu bersuara. Dia takut, bukan suara yang keluar tetapi tangisan sayu.

"Manusia dengan kesedihan tidak dapat dipisahkan. Sedih dan kecewa itu perlu untuk mematangkan diri. membuatkan diri lebih cekal meniti kehidupan. Jangan terlalu bersedih dik. Tak elok." Nasihatnya.

"Hmmm... Sakit hati saya ni kak. Saya langsung tak pernah terfikir selama ini dia hanya berpura-pura cintakan saya sedangkan saya sangat-sangat sayangkan dia," Dalam sendu Aimi meluahkan rasanya.

"Sabar dik. Itu tandanya Allah s.w.t sayangkan adik. Dia menguji adik dalam bentuk putus cinta ini supaya adik jangan terlalu menyayangi seseorang melebihi sayangnya adik pada-NYA. Sebenarnya dugaan yang diberikan ini, adik mampu menghadapinya sebab DIA takkan pilih adik dengan ujian sebegini jika adik tak mampu mengatasinya," Nasihat wanita itu lagi.

"Tapi kak, saya rasa sakit sangat. macam nak mati." Aimi teresak-esak.

"Astaqfirullahal azim... Mengucap dik. ingat pada Allah. Ingat DIA yang Maha Menyayangi. Kasih sayang sesama makhluk ini hanya secebis kasih sayang yang diberikan. Padahal kasih sayang tak terjangkau dek fikiran kita. Jangan diikutkan hati sangat."

Air mata masih lagi laju membasahi pipi Aimi. Walaupun dia cuba bertahan dan menahan tangisan itu.

"Sudahlah dik. jom ikut akak balik. tak elok duduk di sini lama-lama," Ajak wanita itu sambil mendorong Aim bangun mengikutinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan