Review CInta Perigi dan Timba

Assalamualaikum wbt.
Kak shima, saya dah habis baca novel sulung akak.
Apa yang saya boleh kata, best juga ceritanya walaupun saya tak baca masa di blog. Hihi. 

Masa part Shareen tu kat hospital je saya geram dengan Khalisa. Baik sangat bagi Naim jaga. Hish! Lepas tu cemburu sendiri. Tak beragak-agak pun baiknya. Saya rasa lagi best kalau Khalisa yang offer untuk jaga Shareen dari awal sebab tak bagi Naim jaga. Hihi. 
Lagi komen saya, saya juga dengan  watak Naim! Saya rasa watak dia lain daripada yang lain. Taklah romantik yang nampak sangat sayang dia mcm novel2 lain. Tapi watak Naim tu macam lainlah. More kepada prihatin dan ambil berat. Sayang yang betul-betul ikhlas. En entahlah, tak reti saya nak describe. Ada sesetengah novel saya baca, bila hero dah mula suka pada heroin, romantiknya ya Allah, macam dunia tu dia yang punya. Hihi. Ini pendapat sayalah. 

Sedikit kritikan untuk improvement novel kak Shima yang akan datang yang saya perasanlah, ada statement bercanggah. Contoh: ada satu part tu, Darren kata Shareen accident muka terseret atas jalan. Tapi bila Khalisa jaga Shareen, dia tengok muka Reen dia cakap macam syukurlah muka tak apa-apa.
Lagi satu, masa dalam surat khabar, nama Shareen Nur Shareena Abdullah, tapi masa dia kenalkan diri pada Adam, dia sebut Siti Bur Shareen Anuar.
Jadi statement yang bercanggah ni mungkin Kak Shima kena lebih berhati2lah. walaupun kecil, kalau pembaca yang cerewet, terus hilang mood. ^^,

Apa-apa pun saya faham perkara ni berlaku sebab Kak Shima menaip bukan berterusan. Jadi ada masanya kita mudah terlupa. Lagipun, manalah ada buku tulisan manusia yang sesempurna Al-Quran, kalam Allah kan?
Hrm... tu sajalah komen saya. Membebel panjang pulak. All the best untuk novel-novel akak yang akan datang. Saya sekarang tertunggu-tunggu SAMDMPA dengan Kembalikan Maruahku. Ok kak. TQ sudi baca komen panjang2 ni. Maaf juga kalau ada kata-kata saya yang buat akak tersinggung.

Regards.



Terima kasih, Seronok akak baca komen awak...kritikan awak akak hargai. hehehe... akak pun perasan kelemahan tersebut... . Betul kata awak Al-Quranlah yang paling sempurna.  Akak masih lagi hijau dalam bidang ni... Banyak kena perbaiki lagi... InsyaAllah novel-novel akan datang pasti lebih baik dari yang pertama...

Menulis manuskip dan menulis di blog jauh bezanya. Fuh jenuh jugak hendak menamatkan sebuah manuskrip yang setebal lebih 400ms ni, Saya tabik pada penulis-penulis senior yang mampu menggarapkan manuskrip yang tebal-tebal. 

Apabila menulis manuskrip penuh baru saya sedar cabarannya, (semasa menulis untuk blog, saya tak pernah serius dan tidak pernah buat plot-plotnya, saya menulis apabila idea datang) Dan apabila disuruh siapkan sebuah manuskip haru biru jugak jadinya, Jadi tunggang langgang...(hehehhehe, garu kepala.. tulis, padam, tulis lagi, sini kena tambah, sana kena edit.. hahahaa) Cabaran. Itupun saya boleh menulis apabila kena tinggal sorang kat rumah. Masa pulak terbatas. Ada tu idea ada tetapi bila nak tulis blank. Sebab itulah mengambil masa yang lama.

p/s : Komen-komen positif dan negatif yang diterima, menguatkan semangat untuk terus menulis. Terima kasih kerana membaca novel ni, terima kasih di atas sokongan. 

Jom pakat-pakat hantarkan komen, review @ kritikan mengenai novel pertama saya di shimah81@fantasiceritaku.com 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan