30 orang pertama dalam islam yang WAJIB kita tahu!!

org pertama cipta telefon ? alexander graham bell ..
org pertama tulis bismillah ? ????? anak kalau tanya mampus nak jawab..so simpan nota nih....

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM
------------------------------
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkan jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat mimbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.

27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.


Wallahualam

Pstt. jika tak ada senarai ni, saya pun tak tahu... Patutnya kita lebih mengagungkan ilmuwan islam kan dari bukan islam. Sebab sejarah gemilang dulu-dulu adalah ISLAM. Yang menjadi pencetus ilmu pengetahuan sekarang ni adalah dari kalangan cerdik pandai Islam. 

Semoga perkongsian ini memberi MANFAAT kepada kita semua.

Benci tapi Suka, lafazkan sebelum terlewat

Hai...hai... nie cerpen lama... telah ada posting separuh sebelum ni n ada orang komen tak boleh baca.... Saya terlupa sebenarnya, cerpen ni dalam blog peribadi yang telah di-private-kan.... Jadinya saya post kan semula di sini sepenuhnya...... Jemput baca semua.....:D



Aku menyampah melihatnya. Tersengih-sengih macam kerang busuk. Lebih-lebih lagi kalau menyendeng dekat perempuan. Tersengih-sengih, kemudian berbisik-bisik dan kedua-duanya ketawa dengan mendayu-dayu. Ketawa gatal. Nampak muka pun memang jantan gatal plus miang plus perasan hensem plus ulat beluncas plus mangkuk ayun. Kenapalah dia selalu menyemak di hadapanku. Kenapa tidak tempat lain. Meja yang berhadapan dengan meja aku juga yang menjadi portnya.

Aku cuba memberi tumpuan pada kerja yang sedang aku lakukan ketika ini. Ini lagi satu cashflow ni dari tadi lagi tak balance - balance. Telah lima kali aku semak tetapi tetap juga baki tunainya pada akhir tahun tak gak sama dengan balance sheet. Bukan banyak mana pun lima puluh ringgit je. Kat manalah yang shock nya. Ni yang leceh ni, kalau buat audit penyata kewangan, cashflowlah yang paling-paling lama mengambil masa. tak pernahnya sekali buat terus balance. Benci plus menyampah. Nombor-nombor pula seakan-akan menari-nari di atas kertas, mengejek sebab telah hampir 2 jam aku cuba menyelesaikan, namun tetap juga tak tally-tally.
Ok..stop...i need the fresh air. Baik aku pergi pantri buat air. pastu pergi ambil angin kat luar jam. Waktu petang-petang macam ni memang otak menjadi tepu. Kerja remeh pun menjadi kerja berat-seberatnya. Rasa macam pikul seguni kertas pula di atas bahu. tanpa mempedulikan sesiapa, aku terus keluar turun ke bawah. Bukannya dapat udara segar tetapi kebisingan, Biasalah apabila pejabat terletak di tingkat atas sebuah kompleks membeli belah yang terkenal di negeri pantai timur ni, Inilah jamuan mataku yang letih dengan angka-angka dan nombor-nombor ni. Sengaja aku memilih kata-kata yang berulang kali untuk menggambarkan sememang-memangnya aku telah letih dengan nombor-nombor ini plus letih melihat gelagat miangnya.
Lama mataku menjamu selera dengan pelbagai gelagat manusia di kompleks membeli belah ini. Hairan juga ya, di sini tidak pernah sunyi. Sentiasa ada pengunjung dan pembelinya. ternyata rakyat Malaysia ini kaya-kaya semuanya. Aku tersenyum sendirian, kalau akulah banyak window shopping dari shoppingnya. Itu pun membeli dalam bajet tertentu. Jika tiada bajet, tak adalah aku buang duit begitu je. Mata terus merayap ke segenap sudut yang boleh dijangkau sehinggalah aku terpandang dia yang sedang bersandar di sisi sambil memerhati tingkahku. Entah bila mamat miang ini berada di sini. Mata tu langsung tak control, aku cungkilkan baru tau...bebelku di dalam hati.
Dia tersenyum sinis. Sengaja mahu menyakiti hatiku. Aku menjeling tanpa ingin menegur seperti selalu, aku seolah-olah di dalam duniaku sendiri tanpa ada sesiapa.
“Dah puas jamu mata? Buat cashflow tak pernah nak tally... Aku mahu review file tu hari ini. Esok aku outstation. Buat cepat” Suaranya tegas dan terus berlalu melintasiku.

Bakal terbit di PBAKL 2013



Antologi cerpen dibawah label ilham (Group buku karangkraf) akan terbit tak lama lagi.

Salah sebuah cerpen saya terpilih. Hukuman Cinta

Sebanyak 26 or 25 buah cerpen terbaik ilham digabungkan membentuk antologi cerpen ini. Jadi jangan lupakan, masukkan buku ini dalam senarai buku yang anda ingin beli nanti ya....

pssttt.. saya pun tak sabar nak tunggu pesta buku ni... nak pegangnya n jadikan koleksi sendiri. :)

Mini cerpen : Kerana suaranya, aku jatuh cinta .. 2


Suhaila senyum-senyum setelah meletakkan gagang telefon. Dijeling Nissa di sebelah.

‘Nissa.. Nissa...’ senyuman masih lagi menghiasi bibirnya.

“Apa kak Sue ni.. senyum sorang-sorang. Tadi Pak we telefon ajak dating ek?” Soal Khairunissa bernada usikan.

Suhaila mencebik.

“Tak ada maknanya berdating jika kat rumah berderet tiga orang sedang menanti….”

‘Orang tu tanyakan awak…’ kata-kata itu hanya bergema di dalam hatinya sahaja. Teringat bagaimana si pemanggil tadi merisik tentang diri Nissa. Rasanya tak lama sangatlah si Nissa ni kerja di sini. Siapa yang tidak tertarik dan terpikat dengan wajah comel yang murah dengan senyuman ini. Sudahlah peramah, budi bahasa pun tinggi. Walaupun mereka baru bekerja bersama dalam beberapa minggu sahaja, Suhaila amat menyenangi dan menyukai keperibadian Nissa. Orangnya sentiasa merendah diri dan pergaulannya terjaga.

“Nissa orang susah kak. Mak sakit, ayah pun dah tak ada. Jika Nissa tak kerja siapa yang nak bagi makan minum kat mak dan adik.” Pernah Nissa bercerita serba sedikit mengenai dirinya ketika hari pertamanya dulu.

“Nissa kan boleh minta bantuan Zakat?  Bantuan biasiswa pun banyak boleh minta. Cubalah. Takkanlah Nissa tak teringin nak sambung belajar lagi. Nissa muda lagi.”

“Dapat juga bantuan Zakat tu tapi berapalah sangat dapat. Setakat lepas beli ubat mak je. Keinginan belajar lagi tu ada.. memang ada tapi bagi Nissa, pelajaran adik-adik lebih penting. Mak juga perlukan perhatian dan jagaan Nissa juga. Jika Nissa sambung belajar siapa yang akan jaga dia nanti.”

Dalam diam Suhaila memerhati Nissa yang sedang mengemaskini data di dalam computer di hadapannya. Tekun dia membuat kerja. Jika dia ada adik lelaki yang solo lagi, nak juga dipasang-pasangkan dengan Nissa ni. Mesti berseri rumah orang tuanya dengan kehadiran Nissa yang ceria. Walaupun susah Nissa tidak pernah mengeluh.

“Sedap Nissa masak… rasa nak lagi,” Pujinya ketika merasa bekal yang di bawa oleh Nissa.

“Sedap apanya kak. Gulai ikan kering dengan nenas dan telur dadar je. Tak ada istimewanya sangat,” jawab Nissa.

“Walaupun tak istimewa, tapi rasanya sangat sedap. Akak yang tak biasa makan gulai ikan kering ni pun boleh suka. Apa lagi yang dah suka,”
“Akak ni kan.. ada-ada je.” Cebik Nissa apabila tak tahu hendak membalas kata lagi. Dia segan apabila orang asyik memujinya sedangkan dia bukan sesiapa pun. Malah skill memasaknya pun tak sehandal mana.



Psst.. full cerpen ni saya upload kat ilham.. Dah lama tak buat cerpen ni... Untuk pengetahuan semua, salah sebuah cerpen yang saya upload diilham terpilih untuk antologi cerpen ilham yang akan dilancarkan di PBAKL nanti.. Nak tahu yang mana? Haaa.... jom-jom baca kat Ilham.. :) nanti tahulaa .....


Mini Cerpen : Kerana suaranya, aku jatuh cinta..1

psst... ni cerpen berangan dan syok sendiri... Hahahaha... Jom baca dan tinggalkan komen jika sudi ya..!


"Hello... sinar terang holding, boleh saya bantu? " tenang Khairunissa menjawab panggilan telefon.
" hello... boleh saya bercakap dengan Encik Helmi?" Pinta si pemanggil.
'Woww... Machonya suara'gumam.
"Apa dia cik?" Soal di pemanggil lagi. Khairunissa terkelu seketika. Tak sangka pula dia boleh dengar. Wajah mula memerah. Memalukan! 
"Sekejap ya encik, saya sambungkan" Dia terlupa hendak bertanyakan siapa pemanggil tadi dan dari mana. Diketuk kepala sendiri apabila menyedari panggilan tersebut telah disambungkan kepada encik helmi.
'Gerenti lepas ni kena marah lagi'rungutnya di dalam hati. Hampir setiap hari dia melakukan kesalahan yang sama walaupun dia sentiasa beringat. Hadoilah kerja senang pun boleh salah. Macam mana agaknya jika diberi tugas yang susah nanti. Boleh tak dia uruskan. Khairunissa bersoaljawab sendiri. 
“Terkumat kumit mulut tu kenapa? Akak tinggal kejap je muka dah masam asam kecut" tegur Suhaila. 
Khairunissa mengherotkan bibirnya ke kanan ke kiri. Matanya sengaja diredupkan.
"Kak sue... Nissa rasa lepas ni mesti kena marah lagi ni" adu Khairunissa.
"Buat salah lagi?" Suhaila geleng kepala. 
"Apa pulak kali ni?" 
"Lupa nak tanya pemanggil tadi dari mana, dia nak cakap dengan Encik Helmi, Nissa terus pass line macam tu je.. tapi..."
"Tapi apa? Dah tahu dah Encik Helmi tu garang dan tak suka diganggu dengan panggilan yang tak berapa penting, kenapa boleh salah lagi?" Soal Suhaila dalam nada tertahan -tahan. Geram pun ada dengan sikap Nissa yang selalu menjawab telefon sambil lewa padahal itulah tugas utama mereka sebagai penyambut tetamu juga merangkap penjawab panggilsn masuk.
"Salah orang yang memanggillah kenapa macho dan romantis. Terbuai jap perasan. Pulak tu dia terdengar Nissa terpuji suara dia tu. Apa lagi, gelabahlah Nissa dan terus pass line kepada Encik Helmi."
Suhaila geleng kepala sambil tersenyum geli hati melihat telatah Nissa sedang bercerita. Siap dengan gaya lagi. Ish budak ni... orang nak marah pun tak sampai hati apabila melihat gaya comelnya.
"Tapi kak.... macam mana ni kalau Encik Helmi marah Nissa nanti. Takutlah..." dipegangnya lengan Suhaila sambil digoyang - goyang.
"Nasiblah siapa suh buat salah.! " mendengar jawapan itu, Nissa mencebik.