Tunggu Awak Datang- Bab 24




“Apa macam bro? Progressnya?” Soal Joe sambil menepuk bahu Aazad. Tersedak Aazad dibuatnya.
“Kau ni, tak reti bagi salam ke?” Terus Aazad mengelap tangannya yang terkena air apabila Joe sergahnya tadi.
Joe senyum-senyum. Tak hairan pun kena marah dengan Aazad.
Aik bila pula mamat ni reti mengucap salam-salam ni? Satu perkembangan yang baik.
“So?” Soal Joe ingin tahu. Adakah Auni telah berjaya mencairkan hati lelaki ini?
“So apa dia?” Soal Aazad pula tarik tali.
“Kau dengan dialah.. alaa apa nama?”
“Auni..”
“Haa.. Auni. Apa ceritanya?”
“Kau datang ni sebab nak tanya pasal tu je?”
“Bro... dua puluh ribu tau.”
Aazad sengih. Tak mungkin Joe menang. Hatinya sejak azali lagi setia pada yang satu. Lagipun selama ini susah senang, kekasihnya setia bersamanya. Malah kekasihnya juga yang mendorong perubahan yang dilihat kini.
“So far.. ok. Dia masih lagi tidak mampu mencairkan hati aku ni. Macam aku kata dulu, tak ada perempuan dapat membuatkan aku jatuh cinta.” Aazad angkuh berkata-kata. Maruah dan pegangan hidup tetap dipertahankan. Seorang gadis biasa seperti Auni tidak akan mampu menganggu gugat pegangannya.
“Pertaruhan akan berjalan sehinggalah salah seorang mengaku kalah.” Joe mempertahankan dirinya. Dia tidak akan sesekali mengaku kalah sehinggalah Aazad sendiri yang mengaku kalah. Lagipun pertaruhan ini tiada tempoh masa.
“Tapi aku rasa, sedikit sebanyak hati kau berkocak juga kan?” Joe mengangkat kening.  Kopi latte dihirupnya.
Aazad tersentak dengan kata-kata Joe itu. Betul ke?
Auni dalam lembut ada garangnya. Dalam diam ada tegasnya. Jadi tak salah apa yang Joe katakan, hatinya sedikit berkocak. Ingatan menjengah lagi kenangan semalam bersama Auni.
First time aku tengok kau kenakan mekap masa jumpa kat dalam lift. Sebelum ni tak pernah pun aku tengok kau kenakan mekap. Bedak pun tak pakai. Tapi kulit mulus..geram lak aku nak cubit- cubit” kata- kata yang tidak pernah diungkapkan keluar dari bibir Aazad. Tersentak dengan ucapan sendiri Aazad tersengih-sengih.
“Awak nampak tak ni?” tunjuk Auni buku limanya di muka Aazad. Aazad jungkit kening melihat tangan kecil yang ditunjukkan padanya. Kecil sangat tangan tuh. Tak terasalah kalau kena tumbuk pun, bisik hatinya.
“Kalau awak terasa nak rasa tumbukan saya nie, try laa nak cuit-cuit dan cubit-cubit. Ngan rela hati saya boleh bagi sebijik. Dua, tiga bijik pun ok,”ucap Auni tegas.
“Eeiii..Seriusnya, takut aku…”
“Saja nak usik kau. Comellah bila kau marah. Aku tahu kau bukan macam gadis-gadis kat luar sana nuh. Sanggup offer diri lagi. Nak wat lebih-lebih free of charge plak tuh” terang Aazad.
“Tahu tak apa,”balas Auni.
“Kau pakai apa kat muka, tak mekap pun lebih kurang mekap jugak, cantik,” Aazad memuji. Dia cemburu dengan kemulusan kulit Auni. Kulitnya kasar walaupun bersih dari cela.
“Saya memang tak berapa minat pakai mekap, rasa macam pakai topeng bila mekap tebal-tebal ni walaupun orang kata cantik. Pergi pejabat kena pakai jugaklah sebab tak nak nampak pucat dan muka macam budak-budak pula.”
“Macam yang awak cakap masa first time jumpa saya hari tu lah. Ingat saya seperti budak baru habis sekolah kan. Hmmm… bukan awak saja yang anggap macam tuh. Dah ramai sangat orang cakap macam tu,”
“Dulu pun masa first interview mereka ingat saya nie belasan tahun lagi. So mereka tak berapa confident nak ambil saya kerja. Tak dapatlah kerjanya. Jadi, terpaksalah saya belajar mekap sikit-sikit. Belajar pakai mekap,” terang Auni panjang lebar.
“Habis tu macam mana kau jaga muka kau, bersih je. Jerawat pun tak ada” soal Aazad lagi. Berminat untuk mengetahui rahsia gadis di hadapannya itu.
“Saya guna sabun Eumora. Pakai sabun tuh 2 kali sehari dah cukup. Tak perlu nak pakai segala jenis krim pemutih ke, krim malam ker. Pencuci ke, toner ke. Juz pakai sabun tu. Bukan sahaja menjaga kulit malah bertindak mengeluarkan bahan kimia dari kulit dan dapat menghilangkan parut, jeragat dan bekas jerawat,” jelas Auni.
“sabun tu je? Biar betul kau, ingatkan kau guna salah satu produk sepert SKII ke, Loreal ke, oil of olay ke.”
“Taklah sabun tu pun dah cukup. Dah lama dah saya pakai sejak zaman belajar lagi. Tak pernah tukar tukar. Lagi pun senang. Tak perlu tepek macam-macam bahan kimia kat muka tuh. Dan satu lagi saya lebih sukakan rawat wajah dengan bahan-bahan semula jadi. Jimat kos. Cantik dan sihat lagi” terang Auni lagi.
“Tak sangka aku, tapi kulit kau nampak sihat dan bermaya. Nanti aku nak try boleh. Sesuai tak untuk lelaki.” Itulah tujuan asalnya dia bertanya.
“Semua orang boleh pakai. Sesuai sangat.”
“Ermmmm..berapa lama awak balik ni?”
“Lebih kurang 2 minggu jugaklah. Kenapa?”
“Kenapa?”
juz asking
“Aku tak ada selama ini kau buat apa?”
“Buat apa? Macam biasalah. Hujung minggu lepak kat taman petronas tuh. Now rajin lak saya tengok wayang,” beritahu Auni. Tersengih.
ooo I see… Nanti bolehlah kita sama-sama tengok wayang,” usul Aazad.
“Awek tak marah ker awak kalau keluar dengan awek lain?” soal Auni pelik. Yelah masa cuti inilah nak habiskan masa dengan awek kan. Takkanlah nak habiskan masa dengan housemate pulak.
“Cik adik manis, kalau aku ada awek, of courselah aku keluar dengan dia dan tentunya takkan ajak kau tinggal dengan aku. Tapi tak ada. So tak salahlah aku ajak kau tengok wayang. Ataupun kot – kot  kau ada orang marah?” soal Aazad pula.
“issssyyy..tak adalah macam tu. Kalau ada dah lama dah kawin. Tak mau couple lama-lama nih.”jelas Auni.
“Ok then, nanti weekend nih kita tengok wayang, nak?”
“ok tak kisah”.
“oklah awak dah habis makankan? Saya dah mengantuklah. Nak masuk tidur dululaa”
“ok…see u tomorrow..gud nite and sweet dream dear” ucap Aazad sambil mengenyitkan matanya. Spontan Auni membalas dengan menjelirkan lidahnya. Aazad..Aazad..makin berani lak dia mengusik.
Auni telah lama masuk tidur. Dia masih di situ. Merenung kepekatan malam yang disimbahi cahaya lampu. Merenung jauh. Entah kenapa perasaannya bercelaru. Antara kasih yang baru berputik dengan kasih lama yang bermukim di hati. Dan adakah Auni dapat menerima dia, siapakah dia yang sebenarnya. Adakah Auni akan memandang rendah pada dirinya nanti?
Aazad tersenyum-senyum. Manis pula kisahnya dengan Auni.
“Confirm dah,” ujar Johan kuat. Dari tadi dia perhatikan gelagat Aazad. Dia yakin sedikit sebanyak Aazad sedang mengalami perubahan cuma, dirinya sendiri tidak menyedarinya.
“Apa dia?” Soal Aazad setelah teringat dia kini sedang minum dengan Johan.
“Entah.. itu kau kena cari sendiri,” balas Johan.

Jika dia cakap pun, pasti Aazad tidak akan mengakuinya malah menafikan sekeras-kerasnya. Jadi lebih baik dia bertindak sebagai pemerhati. Semoga usahanya mendatangkan hasil, membawa kebaikan buat diri sahabatnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan