Selasa, 15 November 2022

Novel Aisyah Humaira bab 3

Assalamualaikum semua...
Hi...
Nak bagitahu Novel  Aisyah Humaira telah pun siap. 



Ready stok. Pembayaran sebelum pukul 3 petang akan dipos dalam hari yang SAMA. 
Untuk pembelian novel ini boleh klik link kedai online saya ini : Kedai Online Shima Rostam

Saya kongsikan di sini BAB 3 


“Aisyah, ini untuk awak.” Sepinggan nasi ayam diletakkan di hadapan Aisyah.

Sofea menjeling. Dia tunduk melihat pinggan nasi ayam yang Ahmad letakkan di hadapannya.

Adelia dan Norza pula saling berbalas senyum. Dapat makan free, makan apa pun tidak kisah, janji mengenyangkan. Mereka juga tidak lagi mengusik Aisyah. Hati Sofea juga perlu dijaga.

Mata Irfan menyapa wajah manis itu dengan penuh rasa cinta. Sejak kali pertama melihat Aisyah, dia telah jatuh suka. Sangkanya, suka sekadar seorang kawan. Namun, dia sendiri tidak menyangka perasaan suka di awal remaja membibitkan perasaan cinta. Lebih setahun mengenali Aisyah, perasaan itu semakin kuat dirasakannya.

Wajah Aisya pula beku tanpa senyuman. Dia berasa tidak selesa, namun terpaksa juga berlagak biasa. Bukan dia tidak tahu perasaan Irfan, akan tetapi soal hati ini bukan boleh dipaksa. Tambahan pula, dia tahu Sofea sukakan Irfan. Jadi, dia lebih suka jika Irfan tidak memberikan  perhatian yang lebih kepadanya.

“Terima kasih. Esok saya pula belanja korang semua,” ucap Aisyah.

Kawan-kawan lain saling berpandangan tetapi tidak menyampuk. Mereka tahu Irfan sukakan Aisyah tetapi Aisyah menganggapnya kawan sahaja.

“Ala Syah, Irfan belanja buah hati dan kawan-kawannya makan, takkan nak balas pula,” Ahmad bersuara memecah suasana yang canggung itu. Dia menyokong Irfan memikat Aisyah.

“Makan. Orang tak bercakap ketika makan,” Norza menegur Ahmad.

Dia tahu perasaan Aisyah. Dia juga tahu Sofea sukakan Irfan, jadi dia tidak mahu hubungan baik mereka terjejas kerana cinta budak sekolah ini. Perjalanan mereka masih panjang. Masih banyak perkara belum mereka terokai.

Ahmad sengih. Tanpa kata lagi, dia tunduk makan apabila melihat jelingan Norza. Seram! Minah ni, jelingannya tajam sehingga membuatkan hatinya seriau.

Suasana riuh-rendah di kantin seolah-olah tidak mengganggu mereka makan. Sambil makan, mereka melayan perasaan sendiri. Namun, sesekali Irfan menjeling Aisyah, manakala Sofea pula mencuri pandang ke arah Irfan.

Sofea menelan rasa cemburunya. Dia tahu, dia tidak boleh cemburu atau menyalahkan Aisyah. Namun, terdetik juga dalam hatinya mengapa Aisyah yang menjadi pilihan Irfan dan bukannya dia.

“Petang ni study group macam biasa, kan?” tanya Ahmad.

“Ya. Hari ni kita buat BM. Soalan latihan yang Cikgu Che Eshah bagi tadi aku tak fahamlah,” keluh Sofea.

“Samalah,” sampuk Adelia pula.

Kemudian masing-masing memandang Aisyah.

“Apa? Nanti petang aku ajar cara jawab soalan tu.”

Serta-merta wajah Adelia dan Sofea berseri-seri. Dengan tunjuk ajar Aisyah, mereka yakin akan dapat menjawab soalan SPM.

 

Petang itu selepas habis study group bersama...

“Aisyah, esok ni awak free tak?” tanya Irfan.

Esok hari Sabtu. Sengaja Irfan bertanya, mahu mengajak Aisyah keluar.

Tangan Aisyah yang sedang mengemas bukunya terhenti. Dia berpaling melihat kawan-kawan yang lain. Masing-masing buat-buat tidak mendengar Irfan bertanya; sibuk mengemas buku masing-masing.

“Tok ayah dan opah ada kat rumah. Jadi, tak free hujung minggu ni,” balas Aisyah.

Dia bukan jenis yang suka keluar tanpa tujuan. Lagipun, kebiasaannya dia akan keluar dengan mamanya. Jarang sangat dia keluar dengan kawan-kawan semenjak hendak SPM ini. Tambahan pula, mama tidak membenarkan dia keluar tanpa tujuan; kata mama lebih baik belajar daripada ‘mengukur’ pusat beli-belah itu.

“Kita keluar sekejap pun tak apa. Saya ingat nak ajak ke MPH.”

“Aa ... kebetulan Fea ada ajak saya ke MPH, Fea boleh temankan awak,” Aisyah bijak mencipta peluang untuk Sofea.

Perlahan tangannya menarik baju sekolah Sofea. Peluang telah dibuka, jadi tuan empunya badan kena mainkan peranan. Bukan selalu peluang ini muncul.

“Aah, betul. Saya nak beli buku latih tubi. Buku yang ada dah habis jawab,” jawab Sofea. Dia faham dengan isyarat yang Aisyah berikan.

Wajah Irfan berubah, sedikit kecewa.

“Tapi tak apalah kalau awak tak nak keluar dengan saya. Saya boleh pergi sendiri,” ujar Sofea perlahan apabila melihat perubahan wajah Irfan itu.

Dia tidak mahu memaksa. Dia sedar yang Irfan sengaja mencari alasan mengajak Aisyah keluar.

Kawan-kawan yang lain berpandangan.  

“Alang-alang dua-dua nak pergi tempat sama, apa salahnya pergi sekali, kan?” sokong Norza.

“Betul tu. Nak pergi tempat yang sama juga. Lagipun, Aisyah ni ... mamanya susah nak lepaskan dia keluar. Kami ajak, berjela-jela kena bagi alasan dekat mamanya. Lepas tu, kami memang dah serik nak ajak Aisyah keluar,” jelas Adelia pula, membela Aisyah.

“Bukan kau tak faham, Irfan. Lima tahun kenal, boleh bilang dengan jari Aisyah keluar dengan kita semua,” sambung Ahmad menyokong. 

Adelia mengangguk. Mereka tahu yang Aisyah sengaja memberi peluang kepada Sofea merapatkan hubungannya dengan Irfan.

Walaupun berat hati, Irfan tidak sampai hati menolak saranan kawan-kawannya. Lagipun, mereka telah lama berkawan, beberapa bulan lagi mereka akan menamatkan pengajian di sekolah menengah. Selepas ini masing-masing akan membawa haluan.

“Okey. Nanti saya Whatsapp Fea pukul berapa nak pergi esok,” balas Irfan dengan senyum paksa.

Dalam masa yang sama telefon pintar Aisyah berbunyi.

“Abah saya dah sampai. Saya balik dululah. Assalamualaikum,” ujar Aisyah apabila melihat nama di skrin telefon.

“Waalaikumussalam. Jumpa Isnin nanti. Bye.”

Bye.”

Selepas itu mereka semua berpecah balik ke rumah masing-masing.

******

“Kawan awak bernama Irfan tu tampanlah. Tapi, kenapa awak tak suka dia?” soal suara lunak dari tempat duduk belakang.

Aisyah berpaling ke belakang. Dia melihat dua orang kawan buniannya tersenyum memandangnya. Sewaktu masuk ke dalam kereta tadi, tidak nampak pula mereka berdua. Apabila kereta bergerak barulah terdengar suara mereka.  

“Abah dari rumah ke?”

“Aah, kenapa?”

“Kawan Kak Cah ikut sekali.”

Serta-merta bulu roma Tuan Aziz berdiri. Patutlah terhidu bau bunga melur tadi. Walaupun dia tahu keistimewaan anak gadisnya, apabila diberitahu ada yang mengikut, meremang juga bulu romanya. Bukan takut tapi terasa lemah juga semangatnya dek perasaan terkejut.

“Berapa orang?”

“Dua orang, ada kat belakang ni. Dia tanya kenapa Kak Cah tak terima Irfan. Dia handsome.”

Laju Aisyah bercerita tanpa segan. Dengan abah, dia boleh bercerita apa sahaja, termasuk tentang kawan-kawan sekolah yang sukakannya.

“Aisyah, awak tak malu bercerita dengan bapa awak tentang lelaki?” soal Dang Anum di belakang, terkejut dengan sikap berani Aisyah bercakap tentang lelaki dengan ayahnya.

Aisyah berpaling.

“Buat apa nak malu. Ini abah saya. Kalau saya tak bercerita dengan abah, saya nak bercerita dengan siapa lagi. Nak tanya pendapat, abah tempat rujukan terbaik.”

Tuan Aziz diam mendengar perbualan Aisyah dengan kawan buniannya. Dia hanya mendengar suara Aisyah sahaja. Dia senyum bangga mendengar kata-kata Aisyah itu.

“Kalau saya, sebut nama lelaki pun tak berani. Ayah saya pantang anak perempuannya bercakap pasal lain jantina.”

Handsome, tapi Tengku Irfan tu tak sesuai untuk Kak Cah. Kita ni tidak sekufu dengan dia yang berdarah raja itu.” Dalam suara Tuan Aziz menyuarakan pendapatnya.

“Kenapa pula tidak sesuai. Islam, kan?” Dang Anum tidak faham.

Aisyah mengulang balik soalan Dang Anum tadi.

“Mereka orang kenamaan, berada dan dari segi harta dan keturunan tidak setaraf. Lingkungan sosial pun tidak sama. Abah takut Kak Cah tidak dapat menyesuaikan diri nanti. Seeloknya, kita pilih jodoh daripada lingkungan sosial kita saja.”

Penjelasan panjang lebar Tuan Aziz membuatkan Dang Anum di belakang terdiam.

Dia kenal ayah Irfan. Yang berhormat daerah ini. Yang Berhormat Dato’ Tengku Ishak seorang yang baik, tapi baiknya berisi. Hanya orang yang memberi manfaat kepada dia sahaja akan mendapat layanan baik itu.

Walaupun dia ahli perniagaan dan aktif dalam aktiviti persatuan di kejiranannya, dia tidak begitu rapat dengan bapa Irfan kerana aliran pemikiran mereka berbeza.  Oleh sebab itulah dia tidak mahu anaknya bertemu jodoh dengan anak Yang Berhormat itu. Mereka tidak setaraf dan dia tidak mahu Aisyah terjebak secara tidak langsung dengan mainan politik dunia sehingga lupa jati diri.

“Lagipun, Kak Cah masih muda. Baru nak ambil SPM, kalau pun hendak bercinta, tunggulah setidak-tidaknya selepas tamat SPM. Sekarang ni fokus untuk SPM dulu.”

“Abah ni, Kak Cah tak fikir pun nak bercinta lagi. Lambat lagilah. Kak Cah nak sambung belajar dan jadi akauntan dulu,” rajuk Aisyah, bibir dicemikkan. Boleh ke situ pula fikiran abah.

Tuan Aziz sengih. “Abah bergurau je.”  

“Kalau kat tempat saya, umur 17, orang tua kami dah carikan calon suami. Umur 18 akan dikahwinkan,” cerita Dang Anum pula.

“Anum tak pernah bercinta?”

“Bercakap dengan lelaki bukan mahram pun tak pernah.”

“Oh!”

Siti Hajar hanya diam mendengar. Nasibnya sama dengan Dang Anum.

Bercinta dilarang sama sekali. Pasangan pun orang tua yang tentukan. Dek kerana larangan itu, dia terpisah dengan lelaki yang disukainya. Sejak itu mereka sekeluarga berpindah-randah kerana dihalau dari kampung mereka. 


Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Khamis, 6 Oktober 2022

Teaser 1 Bukan Sekadar Mimpi



“Psst, Anna!” panggil Xi Xi.

Anna mengangkat kening, menyoal. Minah Cina ni, kalau panggil macam tu mesti pasal K-pop Idol.

You tahu tak, Hot-5 akan buat konsert di Malaysia bulan sembilan ni?”

Anna menggeleng kepala tanda tidak tahu. Yang dia minat, drama Korea. Tentang K-pop Idol pula, dia tidak tahu sangat. Dahulu, arwah Kak Ain yang minat K-pop Idol, sebab itulah dia tahu perkembangan semasa dunia hiburan Korea. Malah, dia turut diheret sama untuk menari, setiap kali Kak Ain membuat content TikTok.  

Akan tetapi, selepas Kak Ain pergi, tiada lagi sumber informasi tentang K-pop Idolnya. Kalau ada pun yang dia tahu, hanya daripada Azim yang mewarisi minat Kak Ain. Namun, apalah yang diketahui sangat oleh budak berumur 10 tahun, selain menari dan menghafal lagu mereka. 

I bagi tahu youlah ni. Nak pergi tak? I belanja?” ajak Xi Xi berharap.

“Kalau I pergi, adik I tu mesti nak pergi sekali. Azim tu dahlah peminat nombor satu Hot-5 tu.”

“Bawaklah dia sekali. Mesti dia suka.” Makin tinggi harapan Xi Xi yang Anna akan bersetuju.

“Memang taklah Xi Xi. Ramai orang. Kena bersesak pulak tu. Lagipun, Azim bukan sihat sangat. Mudah kena selesema. Balik nanti mesti lewat malam,” Anna tidak bersetuju.

Dia lebih mementingkan kesihatan adiknya. Kalau Azim jatuh sakit, dia juga yang susah nanti.

Cahaya di wajah Xi Xi terus malap.

“Apa kata you ajak Faezah. Dia pun peminat Hot-5 jugak. Mesti dia nak pergi.”

Xi Xi mencemik. Dia tidak sukakan Faezah. Gadis itu suka berlagak.  

“Daripada ajak dia, baik I pergi sendiri.”

Dia serik. Pernah sekali mereka berdua pergi tengok wayang. Semasa di pawagam, Faezah terjumpa kawan lelakinya; terus dia ditinggalkan sendirian. Cukuplah, dia tidak mahu pisang berbuah dua kali.

Anna tersengih. 

untuk order boleh whatapps saya



Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Rabu, 5 Oktober 2022

Aisyah Humaira Bab 2




SMK Sri Astana

Kringgggggg....

“Aisyah nanti collect semua buku latihan dan hantar ke meja saya,” arahan terakhir Cikgu Che Eshah disambut dengan keluhan para pelajar tingkatan lima Beta.

“Esoklah cikgu. Tak sempat nak siapkan karangan ni.” Terdengar suara merayu.

Cikgu Che Eshah memandang wajah pelajar-pelajarnya.

“Jadi, dalam exam SPM nanti kamu minta hantar esok juga ke?” nadanya lembut tetapi sinis.

Terdiam para pelajar mendengarnya.

“Dalam exam esok, kamu semua diberikan dua jam tiga puluh minit untuk menjawab empat soalan yang diberikan. Jadi, boleh ke kamu jawab semua soalan itu dalam masa yang ditetapkan?” matanya memerhati setiap wajah anak didiknya.

Ada yang tunduk dan menggeleng. Ada yang termenung.

“Empat bulan; tolak tidur, makan, bermain games dan berdating tu, tinggal berapa hari lagi? Sempat ke tidak kamu membuat latihan membiasakan diri menyiapkan jawapan dalam masa yang ditetapkan?”

Semakin ramai yang menundukkan kepala. Cikgu Che Eshah mengeluh. Dia menggeleng kepala.

“Kali ini, last saya bagi kamu siapkan latihan di rumah. Pastikan kamu hantar esok pagi. Selepas ini, setiap latihan yang diberikan, kena hantar sebaik saja tamat waktu bahasa Melayu.”

“Baik cikgu.”

Bersemangat pula kedengaran suara mereka semua. Terjungkit bibir Cikgu Che Eshah ke atas. Dia menggeleng kepala. Buku diambil dan dia terus keluar dari bilik darjah itu.

“Mujur ... lega aku,” keluh Sofea.

Dia sempat menulis satu perenggan sahaja. Tidak faham soalan, macam mana dia hendak menulis jawapan.

Aisyah tersenyum mendengarnya.

“Itulah, masa cikgu mengajar kau berangan,” usik Aisyah.

“Mana ada. Aku dengarlah apa yang cikgu Che Eshah ajar kat depan tu.”

“Apa yang dia ajar?”

Erk ... Sofea garu kepala. Dia sengih-sengih. Entahlah, rasanya dia dengar apa yang cikgu ajar, tapi masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Mata pula asyik hendak tertutup, suara cikgu macam alunan muzik yang membuatkan dia mengantuk.

“Aku nampak kau tersengguk-sengguk tadi.”

“Kenapa kau tak cubit aku.” Sofea sengih-sengih. Kalau kena cubitan berbisa Aisyah mungkin segar sedikit matanya.

“Tak nak aku. Kulit kau sensitif. Cubit sikit dah berbekas biru. Nanti cikgu nampak, kata aku buli kau pulak.”

“Eh, mana ada. Aku bagi kebenaranlah. Kau boleh cubit aku. Mana tahu berkat cubitan berbisa kau tu, aku dapat A+ semua subjek.”

“Aamiin. Bukan kau je nak semua A+, aku pun nak jugak,” sampuk Norza.

Adelia, Aisyah, Sofea dan Norza berkawan baik sejak dari sekolah rendah lagi. Walaupun Aisyah dan Adelia mendapat tawaran ke SBP dan MRSM, mereka menolaknya kerana ingin belajar di sekolah yang sama.

“Petang ni jadi tak nak stay back study group?” tanya Sofea.

Semalam Aisyah tidak ada, jadi tidak cukup ahli membuatkan mereka menamatkan study group sejam lebih awal.

“Kau tak ada, Irfan kurang bersemangat nak belajar.”

Kening Aisyah terangkat.

Adelia mencondongkan tubuhnya dekat dengan Aisyah.

“Irfan tu memang betul angaukan kau, Syah. Tak dapat nak ditolong dah.”

Berderau darah Sofea mendengar kata-kata Adelia itu. Hati terasa sebab dia sukakan Irfan.

“Huh! Semua orang sukakan aku. Kau pun sukakan aku, kan?” lencong Aisyah, sempat menangkap perubahan wajah Sofea itu.

“Kau ni ... aku cakap, kau main-main pula!” Adelia memukul perlahan lengan Aisyah.

Aisyah menayang sengih.

“Kita ni nak SPM hujung tahun ni, jadi aku tak ada masa nak fikir dia suka aku ke, aku suka dia. Tak ada istilah suka dan cinta dalam hati aku sekarang ni. Fokus aku, SPM. Lepas SPM baru cerita,” jelas Aisyah dalam satu nafas.

“Lepas SPM Irfan ada peluang tak?” soal Sofea lagi, inginkan kepastian. Mana tahu dia dapat mengorek rahsia hati Aisyah.

Aisyah menggeleng. “Sukalah. Kawan, kan. Kalau tak suka macam mana boleh berkawan?”

“Jadi, Irfan ada peluang jadi boyfriend kau?” Sofea tidak putus asa. Berdebar juga hatinya menunggu jawapan Aisyah.

Norza dan Adelia  yang mendengar, saling berbalas pandang. Sofea memang tergila-gilakan Irfan tapi Irfan pula sukakan Aisyah; nasib baik Aisyah tidak membalas perasaan Irfan itu.

Aisyah ketuk kepala Sofea.

“Kau ni kenapa hari ni? Mamai? Mabuk? Bukan kau tak tahu, aku tak suka cakap soal hati selagi tak settle exam SPM.”

“Aah la ... aku lupa,” balas Sofea dengan sengihan, walaupun tidak mendapat jawapan pasti daripada Aisyah.

“Sebenarnya, aku kasihan tengok Irfan tu. Semalam tengok muka frust dia, buatkan aku terfikir apa salahnya kalau kau cuba terima dia. Belajar sama-sama. Mana tahu boleh termotivasi dan jadi best student SPM tahun ni.”

“Apa kata kau try pikat hati Irfan tu? Mana tahu kau dengan dia boleh jadi pasangan best student SPM tahun ni,” balas Aisyah semula.

Dia tidak suka diregu-regukan dengan Irfan. Semakin lama, dia menyampah mendengar namanya dipasangkan dengan Irfan.

Memandai sahaja Sofea pasangkan dia dengan Irfan. Sedangkan dia langsung tidak ada perasan pada Tengku Irfan tu, tapi dia perasan Sofea ada menyimpan perasaan terhadap Irfan.

“Kalaulah dia pandang aku ni, memang aku terima. Tapi...” dia melirik ke arah Aisyah.

“Dia nampak kau je, tak pernah nampak aku,” keluhnya.

“Kau dah cuba tarik perhatian dia?” soal Norza.

Sofea menggeleng kepala. Malulah dia. Takkan dia pula yang harus memikat Irfan.

“Sekarang ni lelaki atau perempuan sama saja. Tak kisah siapa yang pikat siapa dulu.”

“Tapi...”

“Tapi aku rasa kau patut fokus kepada SPM dulu. Lepas SPM nanti, baru cuba dekati dia,” sambung Aisyah.

“Kalau aku pikat Irfan, kau terasa tak?”

“Sikit pun tak terasa sebab aku hanya anggap dia sebagai kawan,” cepat Aisyah menjawab.

Sofea menarik nafas lega.

“Tapi aku nak ingatkan kau, kalau dia tak suka, kau jangan terhegeh-hegeh pula. Ramai lagi lelaki dekat universiti kau akan jumpa nanti. Jadi, jangan frust sangat,” sampuk Adelia pula.  

Aisyah dan Norza mengangguk, mengiyakan. Mungkin ada yang bercinta dari zaman sekolah sampai ke jinjing pelamin tapi ada juga yang terkandas di tengah jalan. Jadi, lebih baik bersedia dengan kemungkinan terputus di tengah jalan itu.

“Jom, makan.”

“Okey.”

Di kantin...

“Aisyah, Sofea ... sini!” lambai Ahmad, rakan baik Irfan.

Mereka berdua terus melangkah mendekati Ahmad yang menjaga meja makan itu.

“Korang tunggu sini, aku tolong Irfan ambil makanan.”

Memang sengaja dia menunggu di situ sebab tidak mahu tempat tersebut diduduki oleh pelajar lain.

“Eh, Mat ... kami boleh pergi beli makanan sendirilah.”

“Tak payah. Irfan belanja. Korang duduk sini, tunggu kami ambil makanan,” beritahu Ahmad.

Sofea, Adelia dan Norza memandang Aisyah penuh makna.

What?” soal Aisyah, buat-buat tidak faham.

“Kau sorang saja yang dapat merasai layanan istimewa Irfan ni,” kata Adelia.

“Eh, bukan aku sorang ya. Korang pun termasuk sekali,” sangkal Aisyah.

“Yalah, sebab jadi kawan kaulah kami dapat merasa makan free, siap dihidangkan lagi,” usik Norza.

Sofea mengangguk lalu tersenyum. Senyuman yang jelas hambar. Dia sebenarnya terasa dengan layanan Irfan ini. Selama ini, dia sering memberikan perhatian istimewa kepada Irfan, namun tidak pernah sekali pun dia dilayan sebagaimana Irfan melayan Aisyah.

Norza mencuit Adelia dan memberi isyarat supaya melihat Sofea. Jelas wajah Sofea berubah dengan usikannya tadi.

Aisyah sekadar menjeling dan kemudian menggeleng kepala.

 

“Sahabat yang baik tidak akan mengkhianati, sebaliknya menasihati, melindungi dan tulus mengasihi.”

 



Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Selasa, 4 Oktober 2022

Teaser Kembali 1



“Sampai bila kita akan berada di sini Cik Tipah. Aku penat. Aku dah bosan,” luahnya lagi. Hilang pasal Aisyah timbul pula persoalan tentang diri mereka. Sudah lama mereka berkeliaran di sini.  

“Sabarlah. Mungkin suatu hari ni akan ada orang jumpa jasad kita.” Memujuk Cik Mun sama seperti memujuk diri sendiri.

Kemudian, mereka sama-sama merenung malam. Stesen minyak sibuk dengan kenderaan keluar masuk seperti selalu. Suasana biasa setiap hari.

“Orang lain mana?” sunyi pula malam ini. Tidak ada orang bermain-main di dalam stesen minyak itu.

“Malam ni mereka menyorok, hari nak hujan. Mereka tak nak basah.” Cik Mun sengih menampakkan dua gigi taring tajam berdarahnya.

“Hahaha... wei.. hantu mana boleh basah.” Cik Tipah ketawa mengilai-ngilai.

“Ahh... sudah, dia buat hal lagi,” Imah mengeluh. Malam semakin gelap. Guruh mula kedengaran. Angin agak kuat di luar meniup angin sejuk. Sejuk sampaikan bulu romanya berdiri.

“Kak, dengar tak tu, bunyi pontianak mengilai?”

“Ishh kau ni, tengah bandar mana ada pontianak sesat. Kalau tengah hutan, adalah,” nafi Imah. Pura-pura tidak tahu.  

“Tapi kak, cuba kau dengar tu.” Mazira diam apabila terdengar lagi hilai tawa menyeramkan itu.

Imah mengeluh. Sejak Aisyah tidak ada, ‘kawan-kawan’ Aisyah selalu mengusik pelanggan dan pekerja di sini. Sampai dia naik buntu memikirkan masalah pekerja asyik berhenti setelah seminggu bekerja. Sudah berpuluh staf keluar masuk.

“Biasalah bunyi orang ketawa tu, malamkan.” Imah jawab endah tak endah. Masih lagi mahu menafikan walaupun dia turut mendengar dengan jelas.

“Tapi kak, memang bunyi pontianak mengilai tu. Bulu roma aku ni dah berdiri.” Mazira gosok lengan kanannya. Seram dan takut.

Bukan malam ini sahaja dia mendengar tawa mengilai itu, sudah beberapa kali tidak diendahkan tapi malam ini terasa lebih seram. Angin agak kuat bertiup. Daun-daun kepala meliuk-liuk ditiup angin. Pokok ketapang di belakang stesen lagilah menyeramkan. Dia seolah-olah dapat melihat bayangan putih bertenggek di atas pokok tersebut ketika pergi ke tandas tadi.

 “Kau ni, hari nak hujankan, mestilah sejuk. Berdirilah bulu roma tu.” Imah geleng kepala.

“Bukanlah. Orang kata kalau dengar dekat, dia jauh. Malam ni dengar mengilai tu jauh, maknanya dia ada dekat sinilah kan? Kak Imah... tadikan masa saya ke tandas, saya nampak benda putih atas pokok ketapang tu,” cerita Mazira.

Imah geleng kepala. Dia tahu semua itu. Dia tahu stesen minyak ni ramai penunggu. Tapi mereka tidak akan menganggu mereka. Usik sikit-sikit tu adalah, mungkin hendak hilangkan bosan. Tapi kalaulah dia cerita hal sebenar, mesti orang tidak mahu bekerja di situ. Dia juga yang susah.

“Kalau takut bacalah ayat quran yang kau ingat tu. Jangan nak fikir yang bukan-bukan. Hantu ni semua mainan syaitan yang hendak menakutkan kau je.”

“Tapi kak, saya takutlah,” luah Mazira lagi. Tidak mungkinlah dia ke tandas lagi selepas nampak bayangan putih di atas pokok tadi.

“Buat-buat beranilah. Lagi takut, lagi seronok mereka usik kau,” ujar Imah biasa.

“Akak nak pergi toilet jap.”

“Kak... Takkan tinggal saya sorang-sorang kat sini.” Dia takut sendirian.

“Kejap je. Takkan kau nak akak terkencing kat sini?”

“Tapi.. Alah, kejap je. Tu orang datang nak isi minyak tu.” Imah terus pergi tanpa berlengah lagi. Lama menahan kencing, tidak pasal kena batu karang nanti.

Mazira mahu memanggil tapi tidak jadi kerana kena melayan pelanggan datang.

“50, pam 2.”

“Baik. Terima kasih.” Duit diterima pam 2 dibuka. Kemudian dia tunduk melihat telefon pintarnya. Kereta tadi terus pergi sebaik sahaja minyak di sini tetapi Imah masih belum balik dari tandas lagi. Dia gelisah, terasa seolah-olah ada yang sedang memerhati.

Ada sesuatu melintas di hadapannya, dia terus mengangkat muka dan terpaku. Matanya tidak berkelip-kelip. Telefon pintarnya terjatuh ke lantai. Di hadapannya ada perempuan cantik berkebaya merah, tersenyum manis memandangnya. Bulu romanya terus tegak berdiri.

‘Bila pulak perempuan ni masuk, tapi bukan ke pintu berkunci ke?’ sempat lagi Mazira bersoal jawab dalam hati.

“M-a-c..Macam mana cik boleh masuk?” tergagap-gagap Mazira bertanya.

Perempuan cantik itu tidak menjawab sebaliknya senyumannya semakin melebar dan rupanya berubah perlahan.

Mata Mazira terbeliak melihatnya. Dia terkejung kaku tidak mampu berbuat apa. Peluh dingin membasahi bajunya.  

“CIK TIPAH!” jerit Imah. Dia nampak perempuan berkebaya merah di hadapan kaunter. Tidak ada kerja lainlah makhluk tu sekor, hendak jugak mengacau orang. Sudah budak penakut.

Cik Tipah ketawa mengilai. Dia berpaling melihat Imah sebelum menghilang dengan wajah asalnya. Yang tertinggal adalah bunyi hilaian tawanya sahaja.

“Mazira..”

Panggilan Imah tidak bersahut. Berbakul-bakul marah tersusun dalam hatinya.

Celaka betul hantu Cik Tipah ni!

“MAZIRA!” Imah menguatkan suaranya.

“Kak Imah!” wajah pucat Mazira kembali berdarah.

“T-a-d-i..” Mazira tergagap-gagap.

“Mengucap dulu. Tenangkan diri.” Pujuk Imah.

“Cik Ponti datang Kak Imah..” mata Mazira berair.

Imah tepuk belakang Mazira, berkali-kali, cuba menenangkannya.

“Tak ada apalah. Cik Tipah tadi tu, dia saja nak usik kau,” beritahu Imah tenang.

Dulu dia pun takut jugak tapi sejak Aisyah memperkenalkan mereka, dia jadi berani dan tidak takut lagi. Kata Aisyah di sini ada dalam empat atau lima ekor penunggu. Memang sini tempat mereka. Jadi kena biasakan diri bekerja dan hidup bersama mereka.

“Cik Tipah? Ponti tu nama Cik Tipah?” soal Mazira tergagap.

Imah angguk.

“Jadi Kak Imah tahu kat sini ada  Cik Ponti?”

“Tahu. Sini tempat mereka.” Imah berterus terang. Tidak guna dia menafikan kalau Cik Tipah sendiri menunjukkan diri.  

“Kau takut?” Imah melihat Mazira.  Pucat muka gadis itu.

Imah mengeluh lagi. Confirm lepas ni Mazira akan minta berhenti.

“Dulu akak pun macam kau jugak, penakut. Tapi Aisyah cakap, mereka tu makhluk Allah jugak. Mereka masih ada kat sini mungkin atas sebab tertentu, bukan mereka nak pun.”

“Aisyah tu siapa? Hantu juga ke?”

“Eh bukan. Aisyah dulu pernah kerja kat sini. Dia boleh nampak hantu. Dialah cakap ada penunggu kat sini.”

Mazira geleng kepala. “Tapi kak tadi tu pontianak kak. Bukan manusia,” tekan Mazira.

“Akak tahu, Makhluk Allah jugak tapi dia tak kacau kita pun. usik sikit-sikit je.” Lemah alasan Imah itu. Walau apa pun dia cakap, kemunculan pontianak Cik Tipah itu telah menakutkan stafnya.  

“Apa pulak kak.. tadi tu?”

“Alaa... Nak bergurau je tu.”

Mazira geleng kepala. Esok dia nak resign. Tidak sanggup lagi kerja kat sini. 

Pembelian di kedai online

Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Isnin, 3 Oktober 2022

Aisyah Humaira Bab 1

“Aisyah, tungguu!”

Jeritan itu membuatkan langkah Aisyah terhenti. Dia berpaling dan melihat Adelia yang berlari ke arahnya. Aisyah menggeleng kepala melihat kawannya berhenti di hadapannya, termengah-mengah.

“Apasal kau berjalan laju sangat?” rungut Adelia.

“Nak balik cepat. Kenapa?”

“Jadi, kau tak join study group hari ni?”

Aisyah menggeleng. “Tak. Kan aku dah bagi tahu dalam group Whatsapp.

“Kan aku dah cakap telefon aku tertinggal kat rumah.”

“Ooh, lupa.” Aisyah menayang sengih.

“Tentu Irfan frust kau tak ada petang ni.”

“Yang lain semua ada, kan? Aku je tak ada petang ni,” balas Aisyah endah tak endah.

“Bukannya kau tak tahu, Irfan join study group kita sebab kau. Dia tu tak join pun tak apa, family dah cari cikgu tuisyen datang ajar kat rumah.”

“Bukan kita paksa dia join pun.” Aisyah menjeling mata ke atas.

Adelia tersengih melihat reaksi Aisyah itu. Dia tahu Aisyah tidak sukakan Tengku Irfan itu, tapi Irfan sukakan Aisyah; sampai cikgu pun tahu.

“Kau nak balik awal hari ni, kenapa?” tanya Adelia

“Tok ayah dan opah aku datang hari ni. Jadi, aku nak balik jumpa merekalah.”

“Ala ... kalau kau balik lambat pun tak apa. mereka faham, kan? Kau kan nak SPM tahun ni, kena study.”

“Tapi, aku ni yang tak okey. Dah hampir setengah tahun tak jumpa mereka, rindulah dengan tok ayah dan opah aku tu. Tu yang aku tak sabar nak balik.”

Adelia terdiam.

“Kau rapat dengan mereka?”

Aisyah mengangguk. “Masa kecil dulu mereka yang jaga aku. Masa tu mama aku tak habis belajar lagi.”

“Aku balik dululah. Kirim salam dekat kawan-kawan. Minta maaf sebab tak dapat join hari ni. Insya-Allah esok aku join study group,” ujar Aisyah apabila melihat Adelia diam.

Adelia mengangguk.

Bye.”

Mereka saling melambai tangan.

******

“Assalamualaikum!”

“Waalaikumussalam.”

Tubuh tua Hajah Bidah dipeluk erat. Mata Aisyah berkaca-kaca.

“Kakak rindu sangat kat opah.” Dua belah pipi Hajah Bidah dikucup.

“Opah pun rindukan kakak.”

Pelukan dileraikan tetapi Aisyah tidak melepaskan tubuh opahnya. Pinggang Hajah Bidah dipeluk.

“Tok ayah mana?”

“Ada dalam bilik tu, tertidur selepas solat zuhur tadi. Pergi kejut.”

Pelukan dilepaskan dan Aisyah terus berjalan menuju ke bilik khas yang disediakan untuk tok ayah dan opah bila mereka datang ke sini.

Krek ... pintu dibuka perlahan. Aisyah melihat tok ayah yang tengah tidur. Akan tetapi, bukan itu yang menarik perhatiannya; sebaliknya gadis berbaju putih yang duduk bersimpuh di atas sejadah.

“Anum?”

“Aisyah.” Dang Anum senyum apabila melihat Aisyah.

“Awak ikut mereka datang?”

Dang Anum mengangguk. Dia tersenyum tetapi matanya berkaca-kaca.

“Saya rindukan awak. Dah lama awak tak balik kampung.”

“Tahun ni saya bakal ambil SPM. Jadi, saya sibuk belajar. Tak sempat nak balik kampung. Maafkan saya Anum.”

Dang Anum menggeleng kepala. Dia menarik Aisyah duduk di sisinya.

“Awak semakin cantik,” pujinya.

Aisyah tunduk melihat diri sendiri yang masih berpakaian sekolah.

“Mana yang cantiknya. Saya baru balik sekolahlah. Muka berminyak dan berpeluh ni.”

“Awak cantik dan menawan bila memakai pakaian putih.”

Mengekek Aisyah ketawa mendengar pujian itu.

“Saya tahu, mesti wajah saya nampak berseri-seri, kan?” usik Aisyah.

Bukan dia tidak tahu, Dang Anum suka melihat dia memakai baju putih. Katanya putih melambangkan kesucian dan kemurnian, membuatkan gadis yang memakai pakaian putih nampak polos dan suci.

“Aisyah...” mereka terdengar suara garau tok ayah memanggil.

Aisyah bingkas bangun. Dihampiri tok ayah di atas katil. Tangan tok ayah disalam dan dicium.

“Tok ayah dah bangun? Baru kakak nak kejutkan.”

“Hmm...”

“Dengar suara kamu berbisik  dan ketawa tu mananya tok ayah tak terjaga.”

Aisyah mengetap bibir. Dia menjeling Dang Anum di tepinya.

“Tok ayah bawa kawan kakak sekali, mestilah kakak suka.”

“Dia nak ikut. Katanya dah lama tak jumpa kamu.”

“Mak dan ayah dia tak marah ke tok ayah?” soal Aisyah.

“Mak saya bagilah. Dia tahu saya rindukan awak.”

Tok ayah diam. Dia tidak boleh nampak tetapi boleh dengar suara Dang Anum.

“Kamu berbual-buallah, tok ayah keluar dulu.”

Aisyah mengangguk.

“Berapa lama Anum singgah kat sini?”

“Tak tahu ... kalau ayah panggil balik, saya baliklah,” balas Dang Anum sambil tersenyum.  

“Jom, masuk bilik sayalah. Saya nak mandi dan solat dulu. Nanti kita sembang.”

“Okey.”

Sementara itu di ruang tamu, keluarga Aisyah rancak bersembang.

“Tok ayah, ada kawan bunian Kak Cah datang ke?” soal Izwan ingin tahu. Dia tahu tok ayahnya mampu mendengar suara dari alam ghaib.

Dia mendengar kakaknya bercakap-cakap dan ketawa seorang diri, terus bulu romanya berdiri. Selain Aisyah dan Fatimah, tok ayahnya juga mempunyai keistimewaan itu.

“Hmm ... kawan dari kampung. Ikut tok ayah dan opah sekali datang. Katanya lama tak jumpa Aisyah.”

Dup dap, dup dap hati Izwan mendengarnya. Pasti malam ini dia tidak dapat tidur. Seram sejuk kaki tangannya.

“Kenapa tok ayah bagi kawan Kak Cah ikut sekali? Aara takutlah,” rungut Aara, adik bongsu Aisyah.

“Mana tok ayah boleh halang dia datang. Ayah Dang Anum tu datang ke rumah tok ayah, bagi izin tok ayah bawa Anum ke mari. Dia datang dengan baik, jadi kita kena terima,” beritahu tok ayah.

“Kamu ni ... cuba jadi berani sikit. Mereka tu makhluk Allah juga. Bila kita buat baik, mereka akan berbuat baik dengan kita. Cuba jadi macam Kak Cah dan Kak Timah kamu tu, sedikit pun tak takut. Siap boleh berkawan baik lagi dengan mereka.”

“Mereka boleh nampak. Tapi Aara dan Abang Iwan ni, mana boleh nampak tok ayah. Tengok Kak Cah ketawa dan bercakap dengan mereka pun kami dah takut,” ngomel Aara lagi.

“Rupa mereka sama macam kita. Cantik dan kacak macam manusia jugak. Cuma, asal kejadian mereka daripada api, kita daripada tanah.”

Aara menggeleng kepala. Biarlah dia tidak nampak dan tahu. Itu lagi baik.

Dalam rancak mereka bersembang, Aisyah keluar dari biliknya dengan senyuman terhias di wajahnya. Wajahnya ceria dan berseri.

Aara mengeluh dalam hati.

“Kak Cah, tak takut ke?” buat sekian kali, itulah soalan yang ditanya setiap kali kawan bunian Aisyah bertandang.

“Takut apa? Mereka pun makhluk Allah juga. Bukan makhluk jahat pun.”

“Tapi ada jugak yang jahat,” bangkang Aara.

“Setakat ni, Kak Cah tak jumpa lagi yang jahat. Kawan-kawan Kak Cah semua baik-baik. Mereka juga selalu ingatkan Kak Cah berbuat kebaikan. Memberi amaran kalau ada yang tak kena.”

“Tapi Kak Cah...”

“Tak ada tapi-tapi lagilah. Mama, Kak Cah nak pergi kampung sebelah sekejap. Nak bawa Anum jumpa Siti Hajar. Nak tumpangkan dia bermalam kat rumah Hajar,” Aisyah meminta izin.

“Pergilah. Tapi, jangan pergi lama sangat. Dah petang sangat ni. Mama takut Kak Cah tak jumpa jalan pulang pulak. Esok sekolah,” pesan Puan Habsah penuh peringatan.

Pernah terjadi sekali. Aisyah pergi ke perkampungan bunian. Dia terlupa masa dan lama berada di alam sana. Mereka sekeluarga panik. Takut orang bunian tidak bagi Aisyah pulang.

Aisyah menayang sengih. Dia faham kerisauan mamanya.

“Sekejap je mama. Lagipun, hari ni Kak Cah tak study pun lagi. Study group pun skip petang tadi,” jelas Aisyah meyakinkan mamanya yang dia tidak akan berlama-lama di sana. Pelajaran tetap diutamakan.

“Okey, pergilah.”

“Terima kasih mama. Tok ayah dan opah rehat dulu ya. Nanti malam, nanti kita sembang.”

“Ya ... pergi cepat, balik pun cepat,” pesan tok ayah pula.

Aisyah senyum.

“Anum, jom kita pergi,” ajak Aisyah sambil berpaling ke belakang, melambai dan senyum.

Ahli keluarganya melihat tanpa menegur lagi. Mereka tahu ada makhluk lain bersama mereka.

“Ayah harap Aisyah akan jumpa lelaki yang faham keadaannya ini,” ujar Haji Yaakob. Ekor matanya terus memerhati gerak langkah cucunya. Wajahnya ceria dan berseri. Pipinya kemerah-merahan.

Aisyah Humaira... 


Pembelian di kedai online



Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Khamis, 29 September 2022

Pre Order Trilogi Mimpi 27 Sept 2022 sehingga 30 Okt 2022

Alhamdulillah, saya telah membuka P-R-E O-R-D-E-R novel terbaru saya. 
Trilogi ini mengandungi tiga buah novel yang ceritanya berkait antara satu sama lain. 
Nak tahu kisah mereka kena beli novel-novel ini nanti. 


Buku 1 : Bukan Sekadar Mimpi 

Blurb 
K-Pop, menjadi kegilaan para remaja di seluruh dunia. Azim juga tidak terkecuali. Dia sangat meminati K-pop, sehinggakan boleh menari seperti mereka. Idolanya, tentulah grup paling top dan hit sekarang; Hot-5.

Al-kisahnya, dia telah memuat naik video ke dalam TikTok. Dan videonya mendapat perhatian ahli grup Hot-5. Sejak itu, mereka mula menjadi sahabat dalam talian.

“Siapa tu?”

“Kak Anna.”

She’s single?”

“Yes ... and available.”

Manalah Anna tahu dia menjadi topik hangat perbualan antara Azim dan ahli grup Hot-5.

Peluang berjumpa tiba apabila kumpulan itu membuat persembahan di Kuala Lumpur.

“Kak Anna pandai masak tak?” - Dan Kim, si kaki makan.

“Sebut je apa nak makan, semua boleh.” - Azim.

Dalam diam, Anna menjadi perhatian istimewa Jinyung, ketua kumpulan itu.

“Awak seorang gadis yang kuat dan tabah. I like you, Anna. Saya harap Anna pun sukakan saya.” – Jinyung.

Hati Anna juga tertawan dengan pemuda Korea itu, namun dia sedar akan realiti. Dunia mereka jauh berbeza. Mana mungkin mereka akan bersatu. Bagi Anna, ianya bagaikan mimpi.

Bagaimanakah kesudahan kisah mereka?

 



Buku 2 : Aisyah Humaira 

Blurb

Aisyah – Permata yang Hilang.

Kelebihan yang dimilikinya membuatkan dia menjadi insan terpilih untuk melihat makhluk di sebalik hijab. ‘Kawan-kawannya’ bukan sahaja manusia biasa tetapi juga makhluk lain. Sikap mesranya disenangi.

“Aisyah, ada orang intai awaklah,” bisik Cik Tipah, si pontianak.

Aisyah terpempan.

“Mana?”

“Sana tu, tinggi dan handsome. Macam artis K-Pop. Entah-entah artis K-pop sesat.” - Cik Tipah.

“Aisyah, ada orang tu. Nanti, orang cakap awak ni tak betul pulak ketawa sorang-sorang,” tegur Imah.

“Cik Tipah ni buat lawak kak. Ada ke dia cakap ada artis K-pop sesat kat sini,” jelas Aisyah.

Lelaki itu ketawa mendengar kata-kata Aisyah. Tidak perlu lagi dia bersembunyi di sebalik rak. Langkah diatur mendekati Aisyah.

“Betullah tu. Saya artis K-pop sesat,” ujarnya selamba.

“Awak cakap dengan siapa?”

“Kalau saya kata saya cakap dengan hantu, awak percaya tak?”

Lelaki itu mengangguk. “Percaya. Sebab di dunia ini bukan manusia sahaja penghuninya.”

“Pertama kali orang cakap saya tak gila,” spontan Aisyah berkata. Dia sengih menampakkan gigi.

Lelaki itu ketawa. Bunyi tawanya mempesonakan kerana ia lahir dari hati.

Itulah pertemuan pertama Aisyah Humaira dan Adrian Kim. Masing-masing saling jatuh cinta.

“Kak Cah bukannya muda lagi ke, dah nak kahwin?” Fatimah tidak puas hati.

“Kalau dah jodoh Timah, muda atau tua, kahwin juga.”

Saat mereka di ambang bahagia, malang menimpa Aisyah. Adrian hilang arah. MENGAPA?



Buku 3 : Kembali 

Blurb

Mereka KEMBALI mencari takdir CINTA yang hampir hilang.

 Kehilangan Aisyah mengubah kehidupan Ryan. Tiada lagi keindahan yang menghiasi dunianya. Tiga tahun membawa diri, namun kerinduan tetap mengekorinya; seakan-akan  memanggilnya kembali.

“Pergilah Ryan. Mungkin kamu akan menemui kembali cinta yang hilang.” - Mrs Kim.

Desakan omma, membawa Ryan kembali ke bumi Malaysia, lalu menemukannya dengan Fatimah – gadis seiras Aisyah.  

Keistimewaan yang dimiliki Fatimah, membolehkannya bertemu ‘kembali’ dengan Aisyah dan membongkar misteri pemergian gadis itu.

“Timah, kau bahagiakanlah Ryan.” - Aisyah.

“Tapi Kak Cah, Timah bukan Kak Cah.” -  Fatimah.

Mampukan dia menjadi pengganti, sedangkan mereka adalah dua insan berbeza.

“Cinta akan mencari jalannya sendiri untuk masuk ke dalam hati kamu. Jangan kerana Kak Cah kamu menafikan cinta itu. Bahagiakanlah dia.” - Aisyah.

 Dalam masa yang sama, Jinyung bintang Hot-5 yang terkenal, sering bermimpikan gadis bernama Anna.

“Mimpi itu hanya mainan tidur.” Itu kata kawannya.

Namun, hati tetap percaya mimpi itu sebenarnya satu petunjuk.

Atas keyakinan tersebut, Jinyung cuba menjejaki gadis itu; mahu membuktikan Anna wujud di dunia ini.

“Kau ikut aku balik Malaysia, hyung. Gadis dalam mimpi kau, menunggu kau di sana.” - Dan Kim.

Mungkinkah Jinyung akan bertemu dengan Anna?

 Penghijrahannya bersama keluarga ke Seoul telah memisahkan Dan Kim dan Kinah. Janjinya, dia akan pulang bercuti setiap tahun. Namun, hanya setelah 13 tahun berlalu, barulah Dan Kim kembali menemui gadis itu.

Hati si gadis yang sekian lama terluka, sukar untuk dipujuk. Terpaksalah Dan Kim menggunakan segala keupayaannya untuk memujuk!

 Ryan, Jinyung dan Dan Kim KEMBALI menjejaki takdir yang tertulis buat mereka. Akan bertemukah CINTA dan BAHAGIA yang dicari?  


Booking boleh dibuat di kedai online saya 


Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Khamis, 15 September 2022

Aisyah Humaira Prolog

Inshaallah tidak lama lagi saya akan keluarkan trilogi Mimpi. 

Buku 1 : Bukan Sekadar Mimpi 
Buku 2 : Aisyah Humaira
Buku 3 : Kembali. 

Sementara menantikan pre order dibuka, saya kongsikan bab-bab awal Aisyah Humaira 



“Wan, jomlah main,” ajak Fatimah. Dia tersengih-sengih melihat Aisyah dan kawan-kawannya. Mereka hendak bermain hide and seek.  Bila Aisyah balik kampung, suasana akan jadi meriah. Dia ada kawan selain kawan dalam kebun itu.

Laju Izwan menggeleng. Wajahnya pucat. Dia melihat ke arah Fatimah yang tersengih-sengih memandangnya. Aisyah pula menggeleng kepala sambil menepuk dahi. Tentu mengutuk dia penakut dalam hatinya. Biarlah digelar penakut sekalipun, dia tetap tidak mahu bermain bersama mereka jika mereka mahu bermain di dalam kebun getah itu. Melihat mereka berjalan bergandingan tangan menuju ke kebun getah, Izwan membuka langkah seribu balik ke rumah tok ayah mereka.

“Hei,  kenapa dengan kamu ni? Lari macam nampak hantu,” tegur Puan Habsah.

Melihat wajah mama, Izwan lega walaupun dia termengah-mengah. Dia memegang dada sambil menarik nafas. Satu lagi tangan menunjuk ke arah pintu yang terbuka, ke halaman rumah.

“Kenapa?” tanya Puan Habsah, hairan.

Puan Habsah terus melihat ke halaman rumah. Tidak ada sesiapa pun di situ. Terdetak hatinya teringatkan anak sulungnya.

“Kak Cah dan Timah ma-main dengan hantu,” adu Izwan.

Badannya masih menggigil. Dia belum lagi boleh membezakan hantu dan bunian. Selalunya dia pukul rata; sama sahaja baginya.

La ... ingatkan apalah tadi. Puan Habsah menggosok kepala anak terunanya sambil tersenyum. Dia tidak terkejut mendengar aduan itu. Ketika mula-mula sedar tentang kelebihan Aisyah, hatinya tidak tenteram; takut nanti anak itu disukai dan disembunyikan oleh makhluk yang dia tidak nampak. Namun, setelah mendengar penjelasan ayahnya, barulah hatinya lega.

Aisyah dan Fatimah, anak sulung adik kembarnya, mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki oleh orang lain. Menurut ayahnya, Haji Yaakob, ketika dia dan adik kembarnya masih kecil dulu, mereka juga mempunyai kelebihan yang sama.

  Akan tetapi, semangatnya lemah dan selalu sakit apabila didampingi oleh makhluk-makhluk halus itu. Oleh sebab tidak mahu dia dan adiknya sentiasa sakit, Haji Yaakob meminta ustaz menutup kelebihan deria keenam mereka itu. Namun,   kelebihan itu kini diwarisi oleh kedua-dua anak sulung mereka.

“Hmm ... kenapa tak main sekali?”

Terkedip-kedip mata Izwan melihat mamanya. Tubuhnya masih lagi menggigil. Kepalanya laju bergerak ke kiri dan kanan.  

“M-a- ... main sekali? Tak nak. Takut!”

Puan Habsah menggeleng kepala. Anak keduanya penakut walaupun lelaki.  

Kedengaran suara Aisyah dan Fatimah ketawa mengekek. Tuannya entah dekat mana.

“Izwan memang penakut, tidak padan jadi lelaki.”

“Jangan main jauh-jauh,” pesan Puan Habsah. Dia telah biasa dengan permainan luar biasa anak sulung dan anak saudaranya itu. Kalau mereka berdua bergabung, memang boleh terkena serangan jantung.

“Okey mama. Kami main kat rumah Anum dalam kebun getah tu je.”

Gulp! Air liur ditelan terasa kesat apabila Puan Habsah mendengarnya.

‘Dalam kebun getah itu je.’ Macam dekat, kan? Ialah, di sebelah rumah ayahnya sahaja ... tapi sebenarnya di situlah terletaknya perkampungan bunian. Mata kasar tidak akan nampak, namun orang yang ada kelebihan macam Aisyah dan Fatimah, boleh nampak tempat itu dengan jelas.

Pernah sekali Haji Yaakob membuka hijabnya; terkejut dia apabila melihat kebun getah itu terang- benderang dan ramai orang. Meriah seperti ada pesta atau kenduri.    

“Balik sebelum asar,” pesannya lagi.

“Okey mama.”

“Okey mak long.”

Kalau tidak dipesan, entah sampai ke esok pagi dua bersaudara itu tidak pulang ke rumah.

Izwan terkebil-kebil memandang mamanya; tidak puas hati. Dia tidak mahu Kak Cah dan Timah pergi bermain di dalam kebun getah itu. Dia takut mereka tidak akan kembali lagi.

“Mama ... jangan bagi mereka main kat sana. Nanti...” tercebik-cebik Izwan menahan tangis. Matanya juga telah merah.

“Biarlah mereka main hari ni. Esok mereka bermain dengan Iwan pula,” pujuk Puan Habsah.

“Tapi kalau mereka tak balik, macam mana? Bukan boleh nampak mereka main kat mana.”

“Kalau mereka tak balik nanti, kita suruh tok ayah pergi cari mereka.”

“Tapi...” Izwan masih lagi tidak berpuas hati.

“Berpeluh-peluh ni, pergi mandi dulu. Mak ngah ada masakkan mi bandung tu. Lepas mandi, Iwan makan dulu,” pujuk Puan Habsah.

Izwan masih lagi sebal. Tidak berpuas hati, namun terpaksa juga mengikut cakap mamanya.

“Kenapa tu long?” Puan Faezah melihat muka tidak puas hati Izwan.

“Tak bagi Aisyah dan Fatimah bermain dalam kebun getah tu.”

“Mereka pergi main kat sana lagi?” Puan Faezah menggeleng kepala.

Semalam ke sana, hari ini pun ke sana lagi. Apa yang menarik sangat dalam kebun getah ayahnya itu. Bila dia masuk ke sana, bulu romanya terus tegak berdiri. Mujur juga sudah lama ayahnya mengupah orang menoreh di situ. Kalau harapkan dia, memang tidak akan dijejaklah kebun itu!

“Kak long bagi mereka pergi?”

“Dah kawan-kawannya datang panggil, takkan tak bagi pula. Kan ayah pernah pesan, kalau kawan belah sana datang ajak bermain, jangan dilarang.”

Puan Faezah terdiam. Hati digaru resah dan bimbang.

“Jangan risaulah, tahulah mereka balik nanti.”

“Tapi long, kalau belah sana tak bagi balik, macam mana?”

“Kak long dah pesan tadi, balik sebelum asar. Kawan-kawan mereka pun dengar juga. Nanti tahulah mereka balik.”

Namun, hati Puan Faezah tetap risau.

“Kalau ayah balik dan mereka tak balik lagi, nanti cakap kat ayah. Biar ayah pergi panggil mereka balik,” ujar Puan Habsah, menenangkan adiknya.

 


 



Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Sabtu, 27 Ogos 2022

Sekadar coretan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Maaf tidak terupdate lagi cerita dalam blog ini. Sebetulnya saya tengah sibuk menyiapkan manuskrip Kembali ini. Jadi terabai sikit kat sini...

Nanti saya akan kembali update bila dah siap manuskrip tersebut ya...

Untuk yang sentiasa follow saya di sini, boleh juga follow saya di facebook.. ada saya update dekat sana teaser manuskrip baru ini... 





Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Sabtu, 13 Ogos 2022

Bukan Sekadar Mimpi 5


Bab 5

“Kak Anna teman sampai sini je. Nanti adik masuk sendiri kat dalam tu. Bila dah habis, call akak. Kak Anna ada dekat NU Sentral.”

Azim mengangguk faham, padahal dia tidak mendengar pesanan Anna. Dia ralit membaca mesej Jinyung.

+Dekat lobi, staf hyung tunggu Azim.

-OK hyung. Saya dah sampai kat lobi.

+Wait a minute.

“Dengar tak Kak Anna pesan ni?”

“Hah? Dengar. Kejap lagi ada orang datang jemput adik. Kak Anna jangan risaulah. Tahulah orang jaga diri.”

Anna menarik nafas panjang. Jangan risau ... jangan risau! Hatinya memang tengah risau. Mana pernah dia meninggalkan Azim sendirian di tempat awam. Belum pernah.

Lainlah kalau di rumah, ada jiran-jiran tolong tengokkan. Pak Mid juga turut memerhatikan agar  Azim tidak keluar dari kawasan apartment.

“Awak tu baru 10 tahun, macam mana Kak Anna tak risau.”

“Kalau gitu, baik Kak Anna ikut adik sekali. Tak adalah risau sangat, kan?” Azim memberi cadangan bernas.

Anna mencebik. “Tak kuasa akak nak bersesak kat dalam tu. Macam-macam bau ada.”

Azim buat memek muka, mengajuk Anna membebel. Bosan apabila Kak Anna membebel macam mak nenek. Macam-macam yang dipesannya, padahal dia mahu berjumpa dengan Jinyung hyung sahaja.

Anna menjegil ke arahnya, cubitan keras dihadiahkan di lengan Azim. Azim menjeling geram, tetapi dia tidak berani mengajuk lagi, takut kena heret balik.

Hello, Azim.” Tiba-tiba datang seorang lelaki Korea menegur mereka. Wajahnya tidak kelihatan kerana ditutupi dengan hoodie dan cermin mata hitam besar.

Yes, I am...” Bulat mata Azim melihatnya. Dia dapat mengecam lelaki itu. Jinyung.

Hyung ... Jin ...” belum sempat dia menyebut nama lelaki tu, Jinyung memberi isyarat supaya Azim diam.

Nice to meet you, Azim.” Sempat Jinyung melirik ke arah gadis manis di sebelah Azim. Berdepan begini, Anna nampak lebih cantik.

“Kak Anna ... tengok! Betulkan? Adik cakap betulkan selama ini adik berDM dengan Jinyung hyung,” bisik Azim teruja.

Anna melirik senyum paksa. Dia melihat Jinyung membongkokkan separuh tubuhnya, tanda memberi salam dan hormat.

“Hyung, meet my sister ... Anna. She’s a number one fan of Korean drama.”

Merah muka Anna mendengar pengenalan adiknya.

“But she’s not interested in K-pop Idol, but the strange thing is she’s good at K-Pop dance,” usik Azim.

Kononnya berbisik, padahal semeter boleh dengar suaranya.

“Azimmm!”

Jinyung tersenyum-senyum mendengar kata-kata Azim itu.

“Come on, we have to go now. We are going to start in ten minutes.”

“Jaga diri dan jangan menyusahkan orang lain. Dah habis nanti call akak,” pesan Anna.

Berat hatinya mahu melepaskan Azim, tetapi dalam masa yang sama dia faham dengan keterujaan Azim yang mahu menghabiskan masa bersama idolanya.

“You’re not coming?”

“No. I have something else,” balas Anna.

“Take care of my brother, please. Make sure he doesn’t mess up your program. I’ll pick up him later,” pesan Anna tanpa memandang Jinyung.

Dia berasa malu.

“Don’t worry about it. I’ll look after him like my own brother.

Azim tersenyum lebar mendengar kata-kata Jinyung itu. Bangga hatinya apabila dirinya dianggap seperti adik sendiri oleh idolanya. Keningnya tergedik-gedik sambil memandang Anna, bangga.

Anna mengangguk dan melepaskan mereka pergi. Manakala dia pula bergerak keluar menuju ke NU Sentral.  

*****

Jinyung, Dan Kim, Beak Yun, Jong Kok dan Si Won menghembuskan nafas kelegaan apabila event tamat. Mereka keletihan melayan para peminat, namun berpuas hati dapat memenuhi permintaan peminat di Malaysia.

Mereka sepatutnya datang pada tahun lepas, namun terpaksa menunda hasrat tersebut disebabkan masalah kesihatan Jinyung dan Beak Yun. Bagi mereka, tanpa sokongan peminat mereka tidak akan popular.

 Azim turut sama menyertai permainan yang telah diaturkan. Dia juga penat, tetapi perasaan teruja dan gembiranya membuatkan keletihan itu seolah-olah tidak terasa.

“Seronok?”

“Seronok sangat. Hyung semua memang sporting habis,” puji Azim.

Dia tidak menyangka, melayan peminat boleh sepenat ini. Namun, sikap ramah artis Korea itu membuatkan rata-rata yang datang, pulang dengan senyuman lebar. Dia pula semakin dapat menyesuaikan diri bersama mereka.

“Dah mesej Kak Anna?” Jinyung bertanya tiba-tiba. Prihatin. Tidak mahu Anna menganggap dirinya seorang yang tidak bertanggungjawab.

“Kak Anna??”

 Serentak empat pemuda Korea yang sedang duduk melepaskan penat itu bersuara dengan nada terkejut.

“Lawa tak?”

“Comel tak?”

“Cantik tak?”

Serentak mereka bertanya ... teruja!

“Cantik, lawa, comel dan pandai menari, pandai memasak dan tak suka K-pop, tapi suka menonton drama Korea dan Cina,” jawab Azim dengan bangga.

Memang betul pun Kak Anna cantik. Tidak pernah jemu dia memuji kakak kesayangannya itu.

Notifikasi WhatsApp telefon pintar Azim berbunyi. Sibuk mamat K-pop mendekatinya, mahu membaca juga.

“10 minit lagi Kak Anna sampai,” beritahu Azim.

Jinyung menjeling memberi amaran kepada ahli kumpulannya. Serta-merta mereka berundur dan tidak jadi menyibuk. Namun, mata dan telinga tetap dipasang untuk melihat dan mendengar perbualan atau WhatsApp daripada Anna.

“Jom, kakak mesti dah sampai kat lobi,” ajak Jinyung. Dia tidak mahu Anna menunggu lama.

Azim tersengih. Walaupun dia tidak faham mengapa mereka tiba-tiba diam dan berundur, Azim suka dengan sikap Jinyung yang melindunginya.

“Kami ikut sekali.”

“Apa kata kita keluar bersiar-siar?” Beak Yun memberi cadangan. Lagipun, masa lapang mereka hanya petang ini sahaja.

Mereka datang mengadakan konsert di sini, dalam masa yang sama mereka akan merakamkan muzik video untuk lagu terbaru mereka. Ada lirik dalam bahasa Melayu. Sebab itulah rakaman muzik videonya dilakukan di Malaysia.

Yes ... aku setuju. Lagipun, petang ni kita free. Boleh kita melihat-lihat Kuala Lumpur. Kakak Azim boleh jadi tour guide kami, kan?” Dan Kim bertanya.

“Boleh. Sebut je ke mana nak pergi kat KL ni, Kak Anna tahu.” Azim terus menjual nama kakaknya.

“Dia setuju tak?” Jinyung menyoal tiba-tiba. Bimbang menyusahkan gadis itu. Bukan dia tidak tahu sikap nakal ahli kumpulannya, mahu nanti kakak Azim menjadi mangsa usikan mereka.

“Mestilah setuju. Kak Anna takkan tolak permintaan artis idola adiknya,” balas Azim, yakin.

“Kak Anna!.”

Anna berpaling ke arah suara itu. Azim berlari mendekatinya dengan senyuman lebar. Mengekori di belakangnya, lima orang lelaki Korea berpakaian low profile, tetapi cara pemakaian mereka itu tetap menarik perhatian orang ramai.

Anna melihat ke ruang lobi hotel, masih ada peminat kumpulan ini yang belum balik. Mujurlah mereka tidak menunjukkan sikap teruja melampau. Hanya melambai-lambai dari jauh sahaja. Anna lega. Kalau tidak, dia akan terus menarik tangan adiknya balik. Tidak mahu dia dihimpit oleh peminat mereka.

“Hai, Kak Anna.” Serentak empat lelaki Korea itu menyapa dan membongkokkan tubuh mereka separuh, tanda hormat.

Anna terkejut. Seperti tidak percaya pula  melihat mereka berlima di hadapannya dan memanggilnya ‘Kak Anna’ walaupun usianya lebih muda daripada mereka.

 

“H-e-l ... hello...” Anna tunduk membalas. Dadanya berdebar-debar.

‘Kenapa pulak mamat Korea ni ikut Azim. Aku tak minat pun nak kenal,’ rungutnya dalam hati.

“Kak, mereka nak jalan-jalan tengok KL. Jadi, nak minta Kak Anna jadi tour guide,” beritahu Azim.

Kecut juga perutnya, takut kakaknya marah. Dalam hati Azim tidak putus-putus berdoa agar kakaknya setuju.

Wajah Anna berubah. Geram pun ada. Pandai-pandai Azim membuat keputusan sendiri tanpa memberitahunya terlebih dahulu. Kecil besar, kecil besar dilihatnya Azim. Mengapa pula namanya dipetik, padahal ramai peminat mereka yang sanggup menjadi  tour guide mereka.

“Kak Anna sudi tak? Ini kali pertama kami sampai ke Malaysia. Tentu Kak Anna tahu banyak tempat menarik di KL ni, kan?” tanya Beak Yun.

Dia berharap Anna akan bersetuju. Sempat lagi matanya mengerling Jinyung. Rakannya itu diam sahaja. Sikapnya tidak pernah berubah. Bukan dia tidak perasan air muka Jinyung berubah lembut apabila memandang Anna tadi. Sorotan matanya pun lain macam. Jadi, sebab dia baik hati, dia membuka peluang Jinyung mendekati Anna.

Anna menjeling.

“Siapa kakak awak!” marah Anna, garang.

‘Suka hati dia panggil orang kakak,’ gerutunya.

Beak Yun terkejut. Dia berundur setapak dan menundukkan pandangan.

“Uish, garangnya kakak Azim!” bisiknya, tetapi jelas kedengaran suaranya.

“Kak Anna, bolehlah kak. Diorang nak kenal KL ni. Siapa lagi nak bawak kalau bukan kita,” rayu Azim, cuba meraih simpati.

Padahal dia mahu bersama idolanya lagi. Tidak puas hanya dua jam sahaja. Banyak lagi yang dia hendak tahu tentang mereka.

Anna menunjukkan wajah garang, tetapi hati tercuit apabila melihat muka kasihan lima orang mamat K-pop di hadapannya. Dia mengeluh. Jari menyisir rambut hitam separas bahu itu. Terasa panas, dia menarik scruncies di pergelangan tangan untuk mengikat rambut.

“Bolehlah kak. Hari ni je diorang free. Esok dah sibuk dengan program lain.” Tangan Anna diayun. Azim terus mempamer muka kasihan.

Anna tidak sampai hati mahu menolak. Dipandang mamat Korea di hadapannya, satu per satu. Hanya wajah Jinyung sahaja yang jelas di matanya. Melihat pemakaian mereka, kalau keluar dari hotel ini, tentu akan menarik perhatian orang ramai. Lebih-lebih lagi warna rambut mereka. Dari jauh mereka sudah boleh dikenali, apatah lagi kalau peminat fanatik mereka. Tidak sanggup Anna mahu membayangkan kekecohan yang akan terjadi.

Anna memandang mereka; otaknya ligat memikirkan pakaian yang sesuai untuk mamat berlima itu, supaya tidak menarik perhatian orang.

“Baik, tapi dengan syarat mereka kena ikut cakap Kak Anna,”  tegas Anna.

Dia dan Azim akan terdedah kepada bahaya kalau ada paparazi mengambil gambar mereka. Mereka mungkin akan menjadi mangsa buli siber peminat kumpulan ini.

Bukan Anna tidak tahu, ramai yang kena buli gara-gara sikap fanatik peminat K-pop Idol ini. Bukan hanya peminat, malah ada artis K-pop itu sendiri pun dibuli sehingga mereka bertindak membunuh diri.

“Yeay!! Mesti mereka akan ikut cakap Kak Anna. Kan ... kan?” Azim terlebih gembira.

Dan Kim cepat mengangguk sebab dia faham apa yang Anna katakan. Yang lain pun turut sama mengangguk. Walaupun lambat mahu menangkap kata-kata Anna, mereka juga memahami apa yang dikatakan. Terima kasih kepada Dan Kim yang selalu berbahasa Melayu.

“Pertama kali, tanggalkan segala mak nenek subang dan cincin tu. Togelkan muka tu dulu. Basuh muka, buang mekap. Takut kulit terbakar, pakai sunburn lotion je. Pakai T-shirt jangan warna terang-terang sangat, hitam putih or warna gelap-gelap. Jeans biru atau hitam je. Warna lain tak boleh.”

Dan Kim mengembungkan pipi, menahan tawa sebaik-baik sahaja mendengar perkataan ‘togelkan muka’ itu. Dia segera memandang ke arah lain. Yang lain pula, tercengang-cengang mendengar kata-kata Anna itu.

Selesai Anna bercakap, barulah Dan Kim melepaskan tawanya.

“Kali pertama saya dengar perkataan togel,” ujar Dan Kim di hujung tawanya dalam bahasa Melayu yang fasih.

Anna terkejut. “Awak tahu cakap Melayu?”

“Sikit-sikit.” Dia mengigit bibir bawah. Tersasul pula bercakap Melayu. Kantoi.

Azim tersengih melihat gelagat Dan Kim. Dia tahu Dan Kim pernah tinggal di Malaysia dan boleh bercakap dalam bahasa Melayu.

“Jadi, mesti awak tahu kan selok-belok KL ni; boleh bawak kawan-kawan awak jalan-jalan, kan?”

“Err ... tak. Tak tahu. Dulu saya tinggal di JB,” Dan Kim memberi alasan. Terasa peluh sejuknya keluar. Sempat dijeling Jinyung seketika.

“Cepat naik tukar baju. Nanti kang Kak Anna tukar fikiran,” Azim memberi amaran.

Dan Kim menarik rakan-rakannya pergi sebelum sempat Anna berkata-kata lagi. 


Ini adalah bab terakhir di blog ini. Untuk mengetahui kesudahan kisah ini boleh dapatkan ebooknya di kedai online saya dengan klik link beli ebook di atas. Ebook ini juga boleh didapati di esentral.com. 

Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.