Isnin, 10 Januari 2022

Drama Korea : Snowdrop

Hi, 

Selamat tengahari semua!

Siapa follower blog ini peminat drama korea? 



Saya salah seorang peminat drama Korea dan tanah besar Cina. Sekarang tengah follow drama Snowdrop lakonan Jisoo Blackpink dan Jung Hae In. Mula-mula cerita ini tidak menarik minat saya langsung, alaaa lakonan Jisoo, blackpink tu mesti kaku sebab ini adalah drama pertama dia. Dia kan K-Idol, harapkan bakat menyanyi jelaa.. Ni pendapat peribadi saya tau. masa tu belum tergerak hati lagi mahu tengok cerita ni. 

Tapi saya tergoogle laa pulak Hero dia si Jung Hae In ni. Sebab rasa pernah tengok dia ni berlakon. Hensem jugak mamat korea ni kalau gaya rambut tak tutup dahi tu. Kalau ada bang rambut tu memang serius tak suka, sebab macam budak-budak je tengok. Jadi tersearch dia dan terminatlah kat mamat ni. Layanlah drama-drama dia sebelum ni. 
  - One Spring Night
 -A piece of your mind
 -While you sleeping (awal-awal lagi dah tengok tapi perasan pun dia yang polis tu.
 - Something in rain (tengok separuh, suka lakonan dia tapi tak suka dengan So Ye Jin) 

Akan datang nak layan pulak D.P kat Netflix. 

Nak jadi ceritanya tertengoklah Snowdrop ni. Ingatkan cerita dia cerita romantik drama yang biasa dilihat tu. Tapi rupanya lain dari lain. tambahan pula latar belakang cerita tahun 1987 ( umur saya 6 tahun ketika ini) 

Kisahnya bermula dengan kisah siswi kat kolej. Seribu satu kisah diorang membuatkan saya terus tertarik menonton drama ini. Pertemuan pertama di antara Lim Soo Ho denga Eun Young Ro semasa blind date berkumpulan. Menyampah dengan sikap Bok Ok yang berpura-pura jadi pelajar Univeriti dan ikut serta blind date (terover action kononnya dia memang student U) bagaimana dia rampas kapal terbang kertas dari Young Ro semata-mata mahu date dengan Soo Ho. Nasib baik Soo Ho cari alasan ada hal lain dan tak ikut tengok konsert dengan Bok Ok. 

Soo Ho dan Young Ro bertemu kembali di dalam kedai buku dan kaset (kalau tak silap). Young Ro yang termalu sendiri ketika test mendengar kaset. Buat konsert dalam testing room. siap nari-nari lagi. Melihat adegan ini membuatkan saya tersenyum dan malu sendiri (kononnya perasaan jadi Young Ro lah.. hahaha) Masa ni Young Ro tak tahu pun Soo Ho ada dalam kedai itu jugak. Soo Ho pulak menahan ketawa melihat gelagat Young Ro. Young Ro yang dah malu tu, cepat cover malu tu, mahu segera keluar dari kedai tu.. Dia berlari tunduk dan terlanggar Soo Ho. 

Masa nak bayar pulak, baru teringat kaset tu tertinggal dalam testing room. malu pun Young Ro pergi ambil jugak. Lagi triple malu bila nak bayar tak cukup duit. Terpaksalah keluar dan beli lain kali. Soo Ho yang melihat terus membayar harga kaset tersebut dan keluar mencari Young Ro. Ketika ini Soo Ho sebenarnya mahu mengajak Young Ro keluar lagi tetapi apabila dia perasan dia diintip oleh agen NIS, dia tidak jadi ajak Young Ro dating. 

Okeylah.. tak nak spoil banyak yang belum follow drama ni patut tengok. Lakonan Jisoo mantap untuk pelakon baru sepertinya. Chemistry antara Soo Ho dan Young Ro memang mantap. Sampaikan saya nak tengok drama lain dah hilang minat. Sentiasa tak sabar mahu melihat next episod drama ini. 

Drama ni dah masuk episod 9 minggu ni. Semakin mendebarkan. Apakah akan terjadi kepada mereka berdua? 




 Sedikit sinopsis ringkas drama ini;

Pada tahun 1987, Im Soo Ho dan Eun Young Cho adalah pelajar di sebuah universiti berprestij di Seoul.

Im Soo Ho, yang dibesarkan di Jerman, memiliki pesona lembut tetapi penuh rahsia.

 Eun Young Cho yang hidupnya sentiasa dikasihi dan ceria telah jatuh cinta kepadanya pada pandangan pertama di perhimpunan sosial.

 Suatu hari, jadi Ho tiba-tiba melarikan diri ke asrama wanita dengan baju berlumuran darah.

 Eun Young Cho menyembunyikannya dan merawat lukanya meskipun menghadapi bahaya di bawah pengawasan ketat. Mereka mesti Soo Ho dan Young Cho mesti mengelakkan Pi Seung Hee, penjaga asrama wanita itu yang terkenal ketegasannya  dan Kye Boon Ok, pengendali telefon di asrama yang terpaksa melepaskan pendidikan kolej kerana keadaan kewangan keluarganya.

 Lee Kang Moo adalah ketua Pasukan 1 Perkhidmatan Perisikan Kebangsaan (NIS) yang tidak henti-henti dan sentiasa berkeras untuk melakukan segala-galanya dengan undang-undang.

 Sebaliknya, ejen NIS Jang Han Na adalah impulsif, panas marah, dan bersemangat tentang pekerjaannya.

Kang Chung Ya adalah seorang ahli bedah yang cantik dan berbakat di hospital yang dikendalikan oleh kerajaan yang dapat memikat sesiapa sahaja yang dimahunya. Kemahirannya di bilik operasi telah menjadikannya reputasi yang kukuh sebagai pakar bedah yang boleh dipercayai, namun Dr. Kang sangat misteri.


Dalam sinopsis pun ringkas je. Jadi kita tidak tahu apakah ending kisah mereka. banyak spekulasi hangat didebatkan di tik tok. 

Saya pun terjebak follow.. hehehee.. 

Drama ni bestt... Pelakon pun mantap. 


Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan