Jumaat, 18 Mac 2022

Bukan Sekadar Mimpi bab 1 (belum edit)

Assalamualaikum... 
Cerita terbaru dari saya... 
Semoga anda terus menyokong saya. 
Boleh komen dan share jika sukakan cerita ini... 



“Psst Anna,” panggil Xi Xi.

Anna angkat kening menyoal. Minah cina ni kalau panggil macam tu mesti pasal K-pop idol.

You tahu tak Hot-5 akan buat konsert di Malaysia bulan 9 ni?”

Anna geleng kepala tanda tidak tahu. Yang dia minat drama Korea. Tentang K-pop Idol pula dia tidak tahu sangat. Dulu Arwah Kak Ain yang minat K-pop Idol. Sebab itulah dia tahu perkembangan semasa dunia hiburan Korea. Malah dia juga turut diheret menari sekali setiap kali Kak Ain membuat content tik tok.

Tapi selepas Kak Ain pergi, tiada lagi sumber informasi tentang K-pop Idolnya. Ada tahu perkembangan K-pop Idol pun dari Azim yang mewarisi minat Kak Ain. Tapi apalah yang budak sepuluh tahun tahu sangat selain menari dan menghafal lagu mereka.

“I bagitahu you lah ni. Nak pergi tak? I belanja?” ajak Xi Xi berharap.

“Kalau I pergi, adik I tu mesti nak pergi sekali. Azim tu dahlah peminat nombor satu Hot-5 tu.”

“Bawaklah dia sekali. Mesti dia suka.” Makin tinggi harapan Xi Xi yang Anna akan setuju.

“Memang taklah Xi Xi. Ramai orang. Kena bersesak pulak tu. Lagipun Azim bukan sihat sangat. Mudah kena selesema. Balik nanti mesti lewat malam.” Anna tidak setuju. Dia lebih pentingkan kesihatan adiknya. Kalau Azim jatuh sakit dia yang susah nanti.

Cahaya di wajah Xi Xi terus malap.

“Apa kata you ajak Faezah tu. Dia pun peminat Hot-5 jugak. Mesti dia nak pergi.”

Xi Xi mencemik. Dia tidak suka dekat Faezah tu. Suka berlagak itu.

“Dari ajak dia, baik I pergi sendiri.” Dia serik. Pernah sekali mereka berteman pergi tengok wayang. Semasa di pawagam Faezah berjumpa dengan kawan lelakinya, terus dia tinggalkan sendirian. Tidak mahulah pisang berbuah sekali lagi.

Anna sengih.

“Kawan-kawan you yang lain?”

“Pergi dengan boyfriend masing-masing. Takkanlah I nak jadi third party pulak.” Xi xi buat muka tidak kuasa.

Anna ketawa.

Dalam rancak mereka berbual sambil tangan menyusun pakaian yang dilihat oleh pelanggan, tanpa mereka sedar Mr Wong memerhatikan mereka. Mata Mr Wong lebih lama terhenti di wajah manis Anna.

“Berkenan?” tiba-tiba Faezah muncul di sebelah.

“Anna manyak lawa loor.”

You pun manyak kacak lor. Sepadanlah dengan Anna tu,” ujar Faezah ambil hati.

“Tapi dia jual mahal.” Pernah Mr Wong menawarkan diri menghantar Anna balik. Tapi ditolak.

“Alaa.. dia sengaja jual mahal. You jangan putus asa, gadis macam Anna tu selalu macam tu, nak uji you. Padahal mahu.” Faezah cucuk jarum.

“Macam I dululah. Jual mahal, sekali terkena berkali-kali mahu,” bisik Faezah nakal di telinga Mr Wong

 Senyuman gatal muncul di wajah Mr Wong. Betul kata – kata Faezah itu. Jadi dia tidak boleh berputus asa selagi tidak dapat menakluki Anna. Lagipun gadis itu anak yatim piatu dan perlukan bantuan kewangan. Kalau dia membuat tawaran lumayan sudah tentu gadis itu tidak akan teragak-agak menerimanya.

“Panggil Anna. I nak jumpa dia di pejabat I.”

“Baik Mr Wong.” Terbit senyum jahat di wajah Faezah. Kali ini pasti Anna tidak boleh terlepas dari pelukan nafsu Mr Wong lagi. Sudah lama diperhatikan dalam diam sikap Mr Wong terhadap Anna. Dia cemburu. Kenapa selepas bersamanya Mr Wong tidak boleh melupakan Anna. Kerana itu dia akan memastikan hasrat Mr Wong itu tercapai.

“Anna, Mr Wong panggil ke pejabat dia,” beritahu Faezah. Dia senyum lunak.

“Dia nak apa?”

“Nak kau kot,” balas Faezah sambil lewa.

Xi Xi mendengus tidak suka mendengar kata-kata Faezah itu. Menyampah dengan sikap perasan cantik dan peramah dibuat-buat oleh minah itu.

Anna diam. Dia menyeluk poket seluarnya, surat perletakan jawatan dan pampasan sebulan gaji telah disediakan awal-awal. Setiap hari hatinya berdebar-debar takut dipanggil oleh Mr Wong. Dia serik kena panggil sekali bila tangan Mr Wong naik ke bahunya, mengelus nakal dan cuba menggoda nafsunya.

Walaupun dia anak yatim piatu tapi orang tuanya meninggal ketika dia berusia tujuh belas tahun. Masih terpahat kukuh pesanan dan didikan orang tuanya, sebagai seorang gadis yang hidup di dunia moden ini kena sentiasa ingat sebagai muslim kehormatan diri sangat penting. Kena jaga batas pergaulan dan biarkan orang bukan mahram menyentuh sesuka hati. Jadilah gadis yang terjaga keperibadian dan kesucian diri. Itulah hadiah paling bermakna buat suami nanti.

“Okey. Aku pun ada hal nak jumpa Mr Wong juga,” balas Anna penuh makna.

You kena hati-hati dengan Mr Wong buaya darat itu.” Xi xi memberi peringatan kepada Anna.

“Thanks Xi Xi. I tahu you jangan risau.” Anna tepuk bahu Xi xi supaya gadis itu tidak risau.

Faezah pula tarik senyum senget sambil berkata “tak rugi Anna kalau kau ikut apa yang Mr Wong nak tu. Nanti kau tak perlu bersusah-susah buat OT lagi.” dalam maksudnya.

Namun Anna memandangnya dengan sebelah mata dan terus melangkah menuju ke pejabat Mr Wong.

Tok

Tok

“Masuk.”

Terdengar suara Mr Wong, barulah Anna membuka pintu dan masuk. Sengaja dibiarkan pintu bilik Mr Wong terbuka luas.

“Tutup pintu tu Anna.”

“Tak apa Mr Wong. Saya lebih suka pintu itu terbuka,” balas Anna berani.

Wajah Mr Wong berubah. Nampak sangat Anna sangat berwaspada dengannya. Sangat berhati-hati dan tidak mahu berada di pejabat tertutup berdua-duaanya.

Jadi kalau Anna tidak mahu tutup, dia akan tutup sendiri. Dia bangun menutup pintu.

You takut dengan I kenapa? I tak makan orang pun,” ujarnya selamba.

“Saya tak pernah takut dengan sesiapa pun melainkan Allah, Mr Wong,” jawab Anna berani.

Mr Wong tajam melihat Anna. matanya melihat Anna ke atas ke bawah, matanya singgah lama di leher jinjang Anna itu. Terasa tekaknya kering.

“Ada apa Mr Wong nak jumpa saya?” soal Anna. dia tidak selesa dengan pandangan bernafsu Mr Wong itu.

“Owh.. I nak offer you tawaran sangat menarik. Confirm selepas itu you akan hidup selesa. Tak perlu penat bekerja lagi dan kalau you nak sambung belajar pun boleh. Asalkan you terima offer I ni.”

Tidak perlu meneka, Anna dapat agak tawaran menarik Mr Wong itu. Mungkin untuk gadis seperti Faezah sangat menarik dan sangat untuk dilepaskan. tapi tidak Anna.

“Saya pun ada tawaran untuk Mr Wong,” ujar Anna. Dikeluarkan sampul surat putih dari poket seluarnya. Agak tebal. Kemudian diletakkan di depan Mr Wong.

Dahi Mr Wong berkerut melihatnya. Dicapai sampul surat tersebut dan dilihat isinya. Wajahnya berubah apabila melihat sekeping surat dan wang kertas di dalamnya.

“Apa ni Anna?” suaranya berubah. Nadanya tegas.

“Surat resign saya dan pampasan sebulan gaji. Saya resign dengan notis 24 jam dan saya tolak tawaran menarik Mr Wong itu. Maruah diri saya tidak ternilai harganya. Bukan boleh dibeli dengan wang ringgit,” tegas Anna.

Wajah Mr Wong terus berubah. Egonya tercalar dan tersedar. Anna bukan seperti gadis lain yang boleh disogok dengan kemewahan.

Anna tidak tunggu lama. Dia terus keluar dari bilik itu tanpa memandang Mr Wong lagi.

Xi Xi segera mendekati Anna apabila melihatnya keluar.

“Mr Wong nak apa?” soalnya tidak sabar.

“Tidak tahu. I resign 24 hour notis,” beritahu Anna.

“Haaa..” Xi Xi terkejut.

“Kenapa nak resign. Kita boleh report ke jabatan buruh.”

Anna geleng kepala. Sempat dijeling Faezah. Selambanya sikap gadis itu apabila mendengarnya meletakkan jawatan.

“Biarlah. Lagipun I kerja di sini sebab nak cari pengalaman kerja. I bukannya susah sangat sampai perlu gadai diri,” jelas Anna.

Dia melihat Faezah. “Feaz. Usia muda kita tidak lama. Jadi jangan sia-siakan kecantikan diri demi kemewahan sementara. Jangan bila dah terlambat baru menyesal.” Dalam nasihatnya. Sebagai sahabat dia tidak mahu Faezah terus hanyut.

“Aku tahulah hidup aku. Kau tak payah tunjuk baiklah,” dengus Faezah sebelum berlalu dengan sengaja berjalan menghentak kaki.

“Alaaa Anna, you tak ada, tak seronoklah kerja kat sini,” keluh Xi Xi.

“You bukannya kerja full time pun. Parttime je. Bukan ke bulan depan you sambung belajar ke?”

“Aiya.. I lupa. Betul cakap you. Ok tak pe. I bertahan je kerja sini sampai hujung bulan ni.” Xi xi sengih.

Anna angguk. Dia peluk bahu Xi xi. Hati terasa berat tapi keputusan telah dibuat dan dia tidak akan menarik balik. 




Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing.. Terima kasih di atas sokongan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan