Selasa, 3 Mei 2022

Nufah & Sean Cerpen. (Selamat Hari Raya Aidilfitri)






“Kenapa bos?” tanya Nufah sebaik sahaja dia berdiri di depan meja Sean. Wajah Sean berkerut-kerut seperti menahan sakit.

“Bos sakit ke?” soal Nufah lagi. Hatinya dah berdenyut risau.

“I sakit perut,” adu Sean.

“Sakit perut? Bos tak makan lagi ke?” Dahi Nufah pula berkerut.

“I puasa nak makan apa,” balas Sean. Hari ni dia cuba puasa. Tapi belum pukul satu tengahari perutnya dah meraung minta diisi. Memberontak sampai sakit perut. Rasanya dah masuk angin. Dia dah rasa lembik.

“Bos puasa?” Nufah macam tak percaya. Boleh ke encik bos ni tahan lapar. Sudahlah sekarang ni musim panas. Setahunya, bos ni tak boleh skip makan.

“Bos sahur tak pagi tadi?”

Sean Adam pandang Nufah, lagi berkerut dahinya. “Sahur?”

Nufah angguk. “Nak puasa kena bangun sahur dalam pukul lima pagi, sebelum masuk waktu subuh. Kena makan. Baru ada tenaga nak puasa. Lebih-lebih lagi orang yang tak pernah puasa macam bos  ni.”

Wajah Sean Adam terus berubah. Sakit perut plus malu. Apasallah dia tak bertanyakan Nzakir dulu. Kena setepek dekat muka. Itulah padahnya orang tak tahu, pura-pura tahu. Padahal dah beberapa tahun dia tinggal di Malaysia ni.

“Saya buat milo suam dululah bos. Nanti saya order pizza. Hari ni bos puasa yok-yok je,” putus Nufah.

“Puasa yok-yok?” Apa ke pelik nama puasa tu? Sean Adam dah hairan.

Nufah sengingih. “Budak-budak baru belajar puasa, tak sampai setengah hari dah buka puasa. Puasa yok-yok lah tu.”

Terkulat-kulat Sean Adam mendengarnya. Muka dah bertukar merah. Malu. Dah tua bangka pun tak mampu menahan lapar.

“Tapi boskan baru belajar puasa, biasalah tu. Saya keluar dulu buat milo,” sambung Nufah.

“Tak apa. I mampu tahan sampai ke buka puasa nanti.”

“Tak payahlah bos. Nanti tak pasal pengsan, kena masuk hospital pulak. Hari ni bos berbuka je. Esok puasa lagi,” balas Nufah.

“Tapi...”

“Tak ada tapi-tapi. Saya buatkan milo sekarang,” tegas Nufah. Kemudian dia keluar.

Sean Adam pula bergerak menuju ke sofa di penjuru bilik. Dia mahu berbaring seketika. Ulu hati terasa pedih. Seingatnya kali terakhir dia makan adalah pukul lapan malam tadi. Patutlah perut dah pedih.

Selang beberapa minit kemudian, Nufah kembali dengan muk milo suam. Rasa belas pula melihat Sean Adam tergolek atas sofa, tangan kanan mengusap perut. Sekali tengok pula rasa macam kelakar. Sesado Sean Adam, rupanya tak tahan lapar, hahaha..

“Bos, bangun minum milo dulu. Setengah jam lagi pizza sampai. Saya nak solat jap.”

Sean Adam bangkit. Dia angguk. Disambut muk tersebut. Segan nak tengok wajah comel setiausahanya.

“Call siapa Nufah, pagi-pagi buta ni?” soal ibunya. Tak pernah lagi Nufah buat perangai tak berenggan dengan telefon bimbit.

“Call bos, mama. Kejutkan dia bangun sahur,” jawab Nufah.

Serentak empat pasang mata pandang Nufah. Terhenti perbuatan mereka yang sedang mengadap makanan. Nufah masih tak perasan.

“Isyy.. takkan tak dengar bunyi telefon,” bisiknya perlahan. Kaki melangkah menuju ke tingkap, mahu mengintai ke atas bangunan apartment di hadapannya. Lampu balkoni terpasang, tapi lampu bilik tidur tertutup.

“Ni nak puasa ke tak?” bebelnya sendiri.

‘Aku call lagi sekali, tak bangun juga, nasib kaulah bos.’

Ditekan nama Sean Adam sekali lagi. Dan mujurlah di hujung deringan, talian bersambung.

“Hello bos..”

“Nufah?”

“Bos bangun sahurlah. Kata nak puasa? Cepat waktu sahur dah nak habis ni,” gesa Nufah..

“Erk? Owh.. okey-okey. I bangun sekarang.” Dalam mamai-mamai Sean Adam bangkit. Digosok matanya yang terasa kelat dan mengantuk. Pagi-pagi terdengar suara lembut Nufah, membuatkan hatinya tersenyum lebar. Hati terlebih dahulu bangun sebelum dirinya terjaga sepenuhnya. 

Terkelip-kelip matanya pandang dinding. Masih lagi tak bergerak. Telinga pula macam terdengar-dengar lagi suara lemak merdu Nufah. Manis.. menyegarkan jiwanya. Perasaan halusnya bergetar. Sepanjang hidupnya, inilah kali pertama dia merasakan getaran menenangkan jiwanya. Gamaknya kalau setiap hari dengar suara lemak merdu dan manis Nufah, jiwanya tentu berenergi positif. Semakin bersemangat jiwanya. Kekosongan di dalam hati akan terisi.

‘Nufah.. I harap suatu hari nanti you akan mengisi ruang kosong di sebelah I ini.’

Nufah kembali ke meja makan. Empat pasang mata masih lagi memandangnya.

“Kenapa pandang semua orang pandang Nufah?” soal Nufah pelik. Dia tarik kerusi lalu duduk. Telur dadar, daging goreng kunyit, sayur lemak bayam dan nasi putih, itulah lauk sahur hari ini.

“Apa dia?” Nufah tak jadi suap nasi bila berpasang mata masih lagi pandangnya.

“Nufah call siapa tadi?”

“Boslah.”

“Bos mat saleh tu?”

Nufah angguk. Memang bos dia mat saleh pun.

“Yang duduk di apartment depan tu.” Mama inginkan kepastian.

Nufah angguk. “ Bos mana lagi. Yang tu je satu-satunya bos Nufah mama.”

“Dia nak puasa?”

Nufah angguk lagi. “Semalam dia puasa tapi tak sahur, tengahari tu sakit perut. Nufah paksa dia makanlah. Lepas tu degil nak puasa juga hari ni. Terpaksalah kena kejut bangun.” Selesai bercerita Nufah pandang muka setiap orang. Apasal makin pelik pulak muka diorang ni. Ada yang sengih, geleng kepala dan senyum-senyum gatal.

Abah pula betulkan kopiah atas kepalanya. Abah geleng kepala.

“Apa?” Nufah tak jadi nak makan.

“Kau suka bos kau ek?” si adik menyoal.

“Mengarut!”

“Bos aku dah ada mak we lah. Suka apanya!”

Si adik angkat bahu. “Manalah tahu. Bos kau tu hensemlah. Setiap hari mengadap muka dia, lama-lama jatuh hati jugak.”

“Tak ada masalah..” Nufah tetap tak mengaku. Tapi hatinya dah dup dap dup dap. Over sangat ke perasaan aku ni?

“Sudah.. cepat makan. Sahur dah nak habis ni,” gesa mama.

Mama tak kata apa lagi dah. Tapi senyumannya penuh makna. Nufah pula semakin menunduk. Bera mukanya.

‘Ah sudah.. Kenapalah aku ni terlebih prihatin dekat bos pulak!’

“Kakak suka dia?”

Tangan Nufah yang sedang membilas pinggan terhenti. Dia berpaling ke belakang. Mama tengah simpan baki lauk ke dalam peti ais. Dia diam tapi kepalanya tergeleng ke kiri dan kanan.

“Dia bos kakak, ma.”

“Bos pun tetap lelaki jugakan?”

“Lelaki macam Mr Sean tu mana nak pandang kakak, ma. Semua perempuan yang mendampingi dia model, pelakon, anak orang kaya yang cantik-cantik. Hari tu ada puteri raja datang cari dia kat pejabat. Cantik giler ma,” cerita Nufah. Dia mahu mamanya tahu, Sean Adam tu takkan pandang dia. Sikit pun.

“Raya nanti jemput dia datang rumah.”

“Erk?” Nufah pandang mama lagi.

Dilihat mama senyum tanpa kata selepas itu. Mama tepuk bahu Nufah sebelum berlalu ke biliknya. Nufah menarik nafas lega. Rahsia hatinya biarlah kekal rahsia.

“Thanks you Nufah, kejutkan I pagi tadi.”

“No thanks bos. Dah bos nak cuba puasakan, saya support bos. Tak nak sakit macam semalam lagi.”

Lebar senyuman Sean Adam mendengarnya. Bahagia mendengarnya.

“Lemah je aku tengok? Kau puasa ke?” tegur Nzakir.

“Aku baru try puasa. Huh.. laparlah. Macam mana kau boleh penuh 30 hari?” keluh Sean Adam. Tubuhnya terasa longlai. Nak berjalan pun tak larat. Jam tangan dikerling di pergelangan tangan di kerling, 6 petang. Aduh lambat lagi nak berbuka puasa.

“Aku berlatih puasa ketika umur 5 tahun. Kau baru sehari. Cool man. Tak mati pun tak makan siang. Ada lagi sejam. Lepas tu makanlah sepuasnya tapi berpada-padalah. Puasa ni wajib bagi umat islam. Bukan hanya menahan lapar dan dahaga tapi juga menahan nafsu dan untuk kesihatan diri.” Nzakir tepuk bahu Sean Adam.

“Sejam lagi kena tunggu aku rasa macam sehari,” keluh Sean tanpa sedar. Tadi pun di pejabat dia lihat Nufah cergas berjalan sana ke mari buat kerja. Dia, sampai tengahari dah rasa lapar dan letih. Seharian hari ni tak keluar ke mana. Pulak tu cuaca panas lagilah dia rasa mahu duduk je dalam pejabat.

Nzakir ketawa. “Badan punyalah sado, tak makan sehari dah macam sotong kering?”

“Wei laa bro.. sotong kering jangan cakap ya! Aku stright forward man lah.” Terus ditegapkan kembali badannya.

Nzakir terus ketawa, tak sedar kereta isterinya dah terparkir di sebelah.

“Abang...” terdengar suara merdu perempuan memanggil dari belakang mereka. Keduanya terus berpaling.

“Sayang? Baru sampai?” terus Nzakir dapatkan Trisya. Ubun-ubun kepala Trisya beralas shawl diciumnya.

“Lewat hari ni?”

“Ada kemalangan, jalan jem. Tak sempatlah nak masak,” rengek Trisya.

“Kita makan kat luar je. Kau join sekalilah berbuka nanti,” Nzakir pandang Sean Adam.

“Haaa?” Sean Adam tersedar. Melihat kemesraan Nzakir dengan isterinya, dia terus teringatkan Nufah. Agaknya suatu hari nanti beginilah kemesraan mereka. Mereka berjalan menuju ke lif.

“Berangan pulak mat saleh ni. Aku ajak buka puasa sekali,” ulang Nzakir.

“Kau berangankan Nufah ke?” serkap Nzakir.

Sean Adam garu kepala. Dia angkat bahu tapi muka dah membera merah.

“Parah dah kau ni. Better kau cepat berubat sebelum terlambat,” nasihat Nzakir.

“Aku tunggu kau kat bawah, setengah jam lagi. Jangan tidur pulak.”

Sean tunjuk isyarat okey. Mereka berpisah apabila lif berhenti di tingkat 7.

“Nufah tu siapa?”

“Setiausaha si Sean tu. tinggal di perumahan depan tu. Setiap minggu dok teropong minah tu. Padahal setiap hari kerja jumpa depan mata. Abang tak tahu pulak mat saleh ni ada jugak jenis slow. Dah suka tu apa lagi, cepatlah pikat. Terlepas merana jiwa tu.”

Tisya cemik bibir. “Iyalaa macam orang tu tunggu sepuluh tahun baru jumpa.”

“Eh.. Trisya sekolah lagi semasa kita kenal dulu. Mana abang berani nak kacau. Lepas sepuluh tahun dah jumpa tu mana boleh terhegeh-hegeh lagi. Kena terus ikatlah,” balas Nzakir. Teringat kisah mereka. Hari raya tahun lepas telah menjadi detik mereka disatukan. Terasa lengkap hidupnya.

 

“Bos.. saya nak cuti seminggu raya ni..” Nufah hulur borang cutinya.

Sean Adam angkat wajah pandang Nufah yang senyum-senyum di depannya. Borang cuti yang diletakkan di depannya di pandang sekilas. Dia mengeluh.

“Lama you nak cuti. Susahlah saya nanti,” keluh Sean.

“Lama apa bos? Saya minta tiga hari je. Campur cuti umum tu cukuplah seminggu. Lagipun ni raya bos, haruslah cuti lama nak berziarah saudara mara,” ‘hailaa bos ni. Macam tak bagi aku cuti je. Janganlah, raya ke tiga satu keluarga nak bercuti di Melaka, takkan aku tinggal.’

Sean tengok wajah Nufah yang dah manis-manis kelat. Sekejap bibirnya digigit. Mata pula sekejap-kejap pandang wajahnya, sekejap pandang borang cuti di atas meja.

“Rindulah nanti,” keluh Sean Adam dalam hati.

“Apa bos?” Kuat suara Nufah bertanya.

“Erk? You dengar ke suara hati I?” wajah Sean Adam dah berubah kalut. Terkantoi.

“Bukan suara hati, suara kat mulut bos tu,” Malu-malu alah Nufah menjawab. Hati dah kembang setaman.

Sean Adam tunduk. Panas pulak mukanya. Mesti merah macam udang kena bakar. Wajah selamba si cantik setiausahanya membuatkan hatinya hampa. Tak ada perasaankah dia?

“Eh, lupa pulak nak bagitahu, mama ajak bos datang beraya dekat rumah. Nanti bos datang raya ke dua sebab raya pertama tu kami tak ada kat rumah. Balik kampung.”

“Mama you?” terus wajah Sean berubah kaler lagi.

“Aaah, sebab mama tahu bos berpuasa bulan ramadhan ni. Walaupun tak penuh. Kira kena raikan jugak kemenangan bos berpuasa. Bos mesti datang kalau nak makan kek dan biskut saya buat. Rendang dan nasi arab mama. Mabeles bos...”

“I mesti datang,” cepat Sean Ada menjawab.

“Tapi bos sign dululah borang cuti saya ni,” Nufah tunjuk borang cuti di atas meja bosnya.

“Kena cuti jugak ke?”

Laju Nufah angguk.

“Kalau I nak ikut you pergi beraya sekali boleh? I tak pernah lagi menyambut hari raya ni,”

Gulp.. Nufah pandang Sean Adam, tak percaya. Dia hilang kata. Cakap bolehkan, nanti kalau mama dan papa tak kasi macam mana? Huwaa, masalah besarlah dia nanti.

“Ek.. Saya tak tahu bos. Nanti bila bos datang beraya dekat rumah saya boleh tanya abah dan mama. Kalau mereka kata okey, maknanya bos boleh ikut kami. Saya sebagai anak, tak boleh pandai jawab bos. Kena taat kepada orang tua,” Nufah memberikan alasan. Kalau betullah bos ni seorang lelaki budiman, tentu tak jadi masalah.

Sean senyum kacak dan angguk. Tanpa kata dia terus tandatangan borang cuti Nufah.

Selamat aidil fitri
Kepada saudara serta saudari
Setahun hanya sekali
Merayakan hari yang mulia ini

Di masa bulan Ramadan
Kita berpuasa hingga sebulan
Pabila Syawal menjelma
Hari raya disambut dengan gembira

Miskin kaya memakai baju baru warna-warni
Mengunjungi sanak kaum famili
Sungguh hebat pemandangan di hari raya ini
Tua muda wajah berseri-seri

Selamat hari raya
Pada saudari saudara semua
Marilah dengan gembira
Merayakan aidilfitri yang mulia

Di sana kelihatan
Bermacam kuih ketupat dan rendang
Mintak bu kuih sepotong
Saya mahu makan kerna perut kosong

Dam dam dum bunyi mercun
Kanak-kanak segera datang berduyun
Dam dam dum mercun berdentum
Semaraklah hari raya ini tahun

Maafkanlah jika ada terlanjur perkataan
Diharap supaya jangan disimpan
Kuberdoa selamat panjang umur murah rezeki
Semoga Tuhan akan memberkati

“Kakak.. bos kau dah datang...” panggil Naila. Dia tersengih-sengih.

“Hensemlah kak. Tergolek-golek hati jatuh tengok dia pakai baju melayu. Smart,” beritahunya.

Nufah jeling. Dia berdebar. Datang juga si mat saleh ni.

“Sudahlah kau. Tergolek, terlentang ke hati tu bukannya dia peduli pun. Dia datang dengan siapa? Awek dia?” tanya Nufah.

“Sorang je aku tengok. Takkanlah datang rumah bakal isteri bawa awek pulak,” Naila garu kepala.

“Kau bakal isteri dia ke? Perasan!” spontan Nufah menyindir.

“Eh.. orang bercakap pasal dia, yang pergi cakap orang tu kenapa?” Naila dah geleng kepala. Blurr ke apa kakak aku ni.

“Pergilah keluar, biar Ila buatkan air,” gesa Naila. Kalau dia yang keluar harusnya kena jeling dekat mama.

“Jangan buat manis pulak. Manis-manis buah je. Nanti kencing manis pulak orang yang datang beraya rumah kita ni.

“Orang tahulah.”

“Haa.. tu Nufah dah keluar. Nufah layan Mr Sean ni makan,” panggil mama apabila nampak Nufah keluar.

Nufah terus menuju ke arah mama, abah dan Sean Adam.

“Hai bos.. Selamat hari raya..”

“Selamat hari raya to you too Nufah. Cantik awak hari ni.”

Nufah sengih. “Saya memang sentiasa cantik bos. Bos je yang tak perasan.”

“Always Nufah. Mana boleh tak perasan tapi hari ni extra cantik,” bisik Sean Adam. Memujinya.

“Bos pun smart. Habislah gadis melayu terpikat nanti,” usik Nufah menutup gugup di hati. Renungan Sean Adam hampir mencairkan hatinya.

“Hati gadis lain I tak tahu. Tapi hati you cair, I sedia tadahkan hati I.”

Nufah dah tergamam. Mata mereka bersatu. Simbolik dan mendalam maknanya.

“Ehemmmm... sikit-sikit sudah...” tegur mama. Bukannya dia tak dengar perbualan mereka tadi. Suka hatinya mendengar.

Tersedar dari terus hanyut. Kedua wajah mereka membera merah.

“Nanti Sean akan ikut kita bercuti sekali,” beritahu abah. Faham dengan apa yang sedang dirasakan oleh teruna dan dara di depannya.

Kata-kata itu membuatkan Sean Adam senyum lebar. Ketika dia sampai tadi, abah Nufah yang menyambutnya. Kemesraan abah Nufah membuatkan dia berani meluahkan isi hatinya. Tapi tadi abah Nufah belum memberi kata putus. Dan kata-kata itu tadi memberi maksud yang amat bermakna baginya. Kebenaran telah pun diperolehi. Sekarang dia perlu mempersiapkan diri supaya layak untuk digandingkan dengan Nufah.

“Kakak layanlah Sean ni makan.” Usai berkata mama dan abah bergerak menyambut kedatangan tetamu ke open house mereka. Saudara mara dan jiran tetangga semakin ramai datang.

“Apa maksud abah tadi?” Nufah tanya Sean. Takkanlah bos dia ni ikut bercuti sekali.

“Abah restu I pikat anak gadis dia.”

“Haa?”

Sean Adam senyum lebar. Nufah pula bermuka blurr.. tak faham. Tapi biarlah, suatu hari nanti Nufah akan faham. Dan tahun depan dia akan pastikan mereka beraya as husband and wife. 




Boleh follow pages penulis di facebook https://www.facebook.com/fantasiceritakudotcom 

 Instagram; shima.rostambs Jika sukakan cerita di sini boleh share link di medsoc masing-masing..

Terima kasih di atas sokongan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan